Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Norská sociálka jim vzala dceru. Babička popsala utrpení rodiny a psala králi

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
13. května 2018
05:01

Je to noční můra, kterou zažívá rodina Ladických ze Slovenska už tři roky. Norská sociálka Barnevernet jim odebrala dceru Maxine: z absurdních důvodů, jak tvrdí. Matka dítěte původem z Norska vyrůstala v pěstounské rodině, přišla o sluch a podle sociálky tedy nebyla způsobilá se o miminko starat. Otec ze Slovenska je pro Nory „nebezpečný cizinec“. Ačkoliv rodina už dvakrát vyhrála soud, Barnevernet jim dítě nevrátil. Babička Maxine poskytla Blesk Zprávám exkluzivní rozhovor o zoufalém boji získat vnučku zpět.

Prvotní podnět na odebrání miminka kvůli podezření na zanedbání dítěte daly pracovnice Barnevernu 20. ledna 2015 okamžitě po narození Maxine. Tedy v okamžiku, kdy byla rodina ještě v porodnici, a úřednice tak vůbec nemohly předvídat, jak rodina bude fungovat.

Dítě pak rodině definitivně odebraly 26. března 2015. V rozhodnutí o odebrání jsou uvedeny tyto důvody: strach o psychické zdraví matky, která v dětství prošla pěstounskou péčí a je neslyšící, odmítnutí rodičů pobývat s dítětem v zařízení určeném k monitorování rodin a obava z vycestování rodiny na Slovensko, kde by úřednice Barnevernu „nemohly pozorovat vývoj dítěte“.

Bezprostředním důvodem „ke znepokojení“ pak byl údajný nedostatečný oční kontakt dvou a půl měsíčního miminka s rodiči a jeho odmítání rodičů. Úřednicím například vadilo, že miminko mělo zavřené oči při kojení.

13 měsíců čekání na soud

Poslední zpráva, kterou Blesk Zprávy zveřejnily v roce 2016, zněla nadějně. Soud přikázal sociálce, aby Maxine vrátila rodičům. Jenže radost to byla předčasná. Ačkoliv se na stranu rodiny postavila řada slovenských politiků a významných osobností, norská sociálka, důvěrně známá i kvůli případu Češky Evy Michalákové, se odvolala kvůli údajné předpojatosti jednoho ze soudních přísedících. Ten se totiž v minulosti v médiích vyjádřil negativně na adresu práce Barnevernu. 

I když pak i druhý soud rozhodl ve prospěch rodičů, sociálka odmítla Maxine vrátit. Na další projednání se pak čekalo 13 měsíců. „Tentokrát vyhrál Barnevernet. Čas mezi odvoláním a novým projednáním byl přes rok, takže u soudu pak argumentovali silnými citovými vazbami holčičky na pěstounskou rodinu,“ řekla Blesk Zprávám babička Janka.

Kontakt s dcerou jen třikrát ročně

Jance Ladické, babičce Maxine, se o celé situaci těžko hovoří. Neustále musí zadržovat slzy. Naposledy viděla vnučku, když byla ještě malé miminko. Rodiče směli vídat dceru jednou za tři týdny na hodinu, nyní se situace zhoršila. Nyní mohou vidět Maxine pouze třikrát ročně v prostorách kontaktního centra, při tom na ně dohlíží sociální pracovnice, tlumočníci a také dědeček z pěstounské rodiny.

„Maxine je vždy šťastná, když vidí své rodiče, říká jim maminko a tatínku. I když to sociálka zakázala, aby jim tak říkala, můj syn a jeho přítelkyně to odmítli,“ popisuje smutná babička, která už psala i norskému králi. Ten jí odepsal, že pro ni nemůže nic udělat. 

Na babičku zavolali policii

Janka Ladická také velmi lituje chvíle, kdy neovládla svou touhu vnučku vidět. Vyrazila tajně do parku, kde měli rodiče setkání s dcerou, ale pracovnice sociálky ji zahlédly a zavolaly policii. Od té doby mohou rodiče vídat Maxine jen v prostorách Barnevernu.

Rodina se rozhodla o své situaci informovat média nejen kvůli sobě, ale také kvůli dalším rodinám. Podle babičky Maxine je více rodin, kterým norská sociálka odebrala dítě.

Babička Maxine poskytla pro Blesk Zprávy rozhovor, ve kterém popsala marný boj o vnučku a absurdní argumenty norské sociálky u soudu. Jak bude rodina postupovat nyní?