Hmyz všeho druhu, jedovatí štíři, pavouci, šneci, krokodýlí nebo hadí maso – to vše čeká na návštěvníky Extrem food festivalu ve Středisku volného času Lužánky. „Jen někteří mají odvahu exotiku vyzkoušet, mnoho lidí se jen zvědavě dívá,“ říká organizátor Pavel Pichler.

Těm, kteří po extrémech netouží, kuchaři na festivalu připraví i pokrmy tradičnější. K ochutnání budou speciality z Afriky, Asie i Jižní Ameriky. „Největším lákadlem je hmyzí kuchyně. Lidé o ní slyšeli, ale málokde vám v tuzemsku připraví třeba cvrčka,“ myslí si Pichler.

V rámci festivalu je naplánováno hned několik soutěží. „Je připraveno opravdu netradiční soutěžní klání v rychlosti pojídání exotické potraviny, a také soutěž v pití chilli piva na čas,“ tvrdí pořadatel.

O nejlepší guláš

V parku Lužánky se koná i jiná gurmánská akce. V areálu tenisových kurtů Brněnského tenisového klubu a přilehlém parku proběhne v sobotu čtvrtý ročník klání o nejlepší masový guláš – Lužánecký Guláš Fest 2018.

Festival je koncipován jako soutěžní klání mezi týmy kuchařů. „Přihlásit se mohou jak profesionálové, tak i amatéři či smíšené týmy,“ vysvětluje jeden z pořadatelů Gregor Mareček.

Své týmy představí i známí brněnští herci Zdeněk Junák a Jakub Uličník. „Každý z návštěvníků akce se automaticky stane součástí poroty. Vhodí hlasovací tiket do urny soutěžního týmu, kde mu nejvíce zachutná,“ říká Mareček.

Pro děti je připraven bohatý program. „Děti se mohou těšit na lanovou dráhu, minitenis s profesionálními trenéry, lezeckou stěnu, skákací hrad, lukostřelbu, malování na obličej, nebo modelování z balónků a jiné zábavy,“ láká organizátor.

Pivní festival představí až 50 druhů

V sobotu 12. května se koná také druhý ročník Líšeňského Pivního Festivalu. „Akce je zajímavá množstvím vzorků, které bude možno ochutnat. Na pípách bude až 50 druhů různých moků třinácti pivovarů,“ říká jeden z organizátorů Pavel Sedláček.

Líšeňský pivovar připravil i speciální pivo, určené konkrétně pro příležitost festivalu. „K druhému výročí festivalu jsme uvařili výroční 13 American lager. Ceny piv si určuje každý výrobce sám, za jeden půllitr zlatavého moku zaplatíte asi 30 až 50 Korun,“ prozradil Sedláček.

„Letošní ročník se liší tím, že přijedou tři nové pivovary, zahraje nová kapela a také je připravena zábava pro děti,“ říká. Na děti čeká například skákací hrad a malování na obličej. Akce se koná v Líšeňském pivovaru a jeho přilehlém okolí na ulici Kotlanova.

NOVÝ CESTOVATELSKÝ BEDEKR BLESKU

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru:

HRADW mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: HRADW Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 69 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz. Ke koupi bude až do září.

Bedekr pouták
Autor: Blesk - Ramon Hofman

 

Fotogalerie
16 fotografií