Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Jsem gay a chodím s Arabem.“ Pro homosexuály je těžké svěřit se i rodičům

Autor: bud, ula - 
15. května 2018
06:15

Česká společnost zatím většinou nevytváří vhodné podmínky, aby se lidé s homosexuální orientací nemuseli bát o své odlišnosti otevřeně hovořit. Myslí si to Irena Smetáčková z poradny Sbarvouven, která pomáhá lidem s coming outem. Teenagerům, rodičům i starším lidem na chatu Blesku radila, jak se s ním vypořádat. „Nezřídka se při coming outu stává, že jsou děti překvapeny diametrálně odlišnou reakcí rodiče, než jakou čekaly,“ říká.

Paní Dana se stále nedokázala vyrovnat s homosexualitou svého syna a trápí se. „Můj syn mi před časem oznámil, že je gay a má přítele, a byl to pro mne absolutní šok. Stále si to vyčítám a nevím, co jsem udělala špatně,“ napsala v chatu Blesku, kde na otázky odpovídali experti z poradny Sbarbvouven.cz Irena Smetáčková a Ales Kabilka.

Poradili jí, aby si nic nevyčítala, protože za nic nemůže. „Vaše překvapená až šokovaná reakce je pochopitelná. Důležité ale je, aby to nezničilo váš vztah se synem. Každý rodič si přeje, aby jeho děti byly v životě šťastné. Podstatné není to, zda váš syn žije s partnerkou či partnerem, ale zda má láskyplný vztah, a to i s vámi.“

„Mám přítele cizince“

Jeden chlapec se zase obává reakcí otce, který se netají svými odmítavými postoji k homosexuálům. „Rodičů jsem zatím neřekl ani to, že jsem gay, ani to že mám přítele Araba. Můj táta je volič SPD s absolutně odmítavým přístupem k migrantům a o gayích mluví s výsměchem,“ napsal Vašek s tím, že se bojí reakce otce na svou orientaci i přítele cizince. Zvažuje kvůli tomu dokonce odstěhování do jiné země.

Podle Smetáčkové a Kabilky by chlapec neměl jednat ukvapeně, ale spíše přemýšlet o tom, jakým způsobem tuto zprávu otci sdělí. „Nezřídka se při coming outu stává, že jsou děti překvapeni diametrálně odlišnou reakcí rodiče, než jakou čekali, a to jak v přijímajícím, tak odmítavém postoji,“ radí experti z poradny s tím, že Vašek by se možná měl nejprve svěřit někomu jinému. „Třeba je ve vašem okolí někdo, komu by se vám na poprvé svěřilo snáze,“ napsali.

Podívejte se na všechny odpovědi v chatu Blesku - ZDE

V chatu zazněly otázky jak mladých lidí a jejich rodičů, tak lidí, kteří už jsou v manželství. I to ukazuje, že coming out ohledně sexuální orientace je v Česku stále něco velmi citlivého. Něco, o čem se otevřeně příliš často nemluví. Tisíce mladých lidí se proto trápí a neví, jak svou orientaci s rodiči sdílet.

„Je důležité děti podpořit“

„Už odmalička je důležité, aby děti vyrůstaly v prostředí, které je otevřené. Takže nejlepší je, když se rodiče nebudou vyjadřovat nějak homofobně. Protože později, pokud by náhodou bylo jejich dítě homosexuální, může ho jejich homofobie odradit od toho, aby se jim svěřilo,“ říká Smetáčková. „Když už má syn nebo dcera odvahu a řekne to, je důležité jim vyjádřit pochopení a ujistit je, že i když je to pro rodiče nová a ne vždy příjemná informace, budou se snažit děti podpořit. Je důležité jim dávat prostor, aby o tom měli možnost dále mluvit,“ dodává.

Podle Smetáčkové česká společnost coming out mnohdy vůbec neusnadňuje. „Mladí lidé prochází i dalšími změnami a cítí se dezorientovaní, neví přesně, co se to s nimi děje. Naše společnost nemá nastaveny normy tak, aby se homosexuálové cítili přijímaní, takže uvědomování si, že jsem jiný nebo jiný než většina spolužáků, je těžké. A spousta lidí se obává, že budou okolím odsouzení a nepochopeni.“