Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Deportace za spaní na ulici? Britské úřady musí dát migrantům odškodné

Autor: Darina Jíchová - 
14. května 2018
20:59

Britské ministerstvo vnitra vyšetřuje sérii nezákonných deportací. Jedná se o 698 případů, kdy jejich imigrační úřad v roce 2017 vyhostil ekonomické migranty z členských států Evropské unie. Cizinci se legálně dostali do země, byli však přistiženi, jak spí na ulici. Podle nejvyššího soudu bylo jednání úřadu, a tedy i ministerstva, neopodstatněné a poškození mají nárok na kompenzaci. Jeden z nich už obdržel 290 tisíc korun, informoval deník Daily Mail.

Imigrační úřad se zaměřil na pracující přistěhovalce, kteří si nemohli dovolit ubytování a pospávali na veřejných místech. I přestože měli všechny doklady v pořádku, byli deportováni zpátky do svých zemí. Ministerstvo vnitra přislíbilo, že proti evropským přistěhovalcům, kteří legálně pobývají na území Británie, nebude vedeno žádné šetření jen z toho důvodu, že jsou bezdomovci.

„Bezdomovectví není trestný čin, spaní na veřejných místech také ne. Imigrační policie nemůže proto imigranty kvůli tomu zatknout a deportovat, když mají platná pracovní povolení,“ uvedlo ministerstvo vnitra ve svém prohlášení. Z necelých 700 přistěhovalců, kterých se deportace týkala, 45 podalo žalobu na imigrační úřad a požaduje odškodnění.

Příběh deportovaného

„Jednou ráno mě probudili strážníci, říkali, že patří k imigračnímu a k ministerstvu vnitra,“ vypověděl Tomas Lusas z Litvy. „Zatkli mě a odvedli na úřad. Zabavili mi moje doklady a pracovní povolení. Řekl jsem jim, že kvůli nim přijdu o práci, ale neposlouchali mě,“ uvedl Lusas. „Ani mi nedali šanci vysvětlit, proč jsem spal venku, a odvezli mě do detenčního centra. Bylo to jako ve vězení.“

Deportovaný Litevec Tomas Lusas Deportovaný Litevec Tomas Lusas | reprofoto/twitter

„Drželi mě tam 19 dní, nevěděl jsem, co se mnou bude. Nikdo mi nic neřekl. V Anglii jsem strávil devět let, vždycky jsem se staral o to, abych měl všechny doklady a povolení v pořádku. Do té doby jsem s úřady nebo policií neměl problém. Nechápal jsem, proč jim vadí, že jsem spal venku,“ řekl Lusas. Litevec se proti vyhoštění ohradil a imigrační úřad zažaloval. Soud rozhodl v jeho prospěch a ministerstvo vnitra mu vyplatilo necelých 290 tisíc korun jako odškodné.

Nejvyšší soud rozhodl, že imigrační oddělení má právo vyhostit jen ty přistěhovalce, kteří do země přišli s úmyslem squatovat. Imigranti, kteří jsou přistiženi, jak spí venku, ale mají pracovní povolení nebo právo na trvalý pobyt, nesmí být násilně deportováni.

Rozhodnutí soudu

Imigrační právnička Leonie Hirstová oznámila, že kdokoliv, kdo byl z Británie vyhoštěn za stejných okolností jako Lusas, má právo na odškodnění. „Zákon mluví jasně, imigrační úřad neměl žádné právo ekonomické migranty deportovat. Vláda ublížila jen sama sobě. Tihle lidé tady byli legálně, pracovali a měli povolení. Pokud chtěli snížit počet migrantů, měli se zaměřit na ty, co jsou v Británii nelegálně,“ uvedla Hirstová.

„Soud musí rozhodnout ve prospěch imigrantů, jsou v právu. Británie takhle zbytečně přijde o miliony,“ dodala právnička. Soudkyně Beverly Langová zastává stejný názor jako Hirstová a vyzvala ministerstvo vnitra, aby napravilo svou chybu.

Ministerstvo vnitra se hájí

„Nikdo by neměl žít na ulici, jen jsme se snažili zlomit nekončící cyklus, kdy pracující migranti skončí jako bezdomovci,“ uvedla mluvčí ministerstva vnitra v  oficiálním prohlášení. Dodala, že ministr vnitra Sajid Javid považuje bezdomovectví za jeden z velkých problémů Británie.

„Ministr Javid zahájil několik projektů, které by ekonomickým přistěhovalcům měly pomoct najít práci a bydlení. Stížnosti budeme řešit případ po případu, pokud jsme udělali chybu, napravíme ji,“ oznámilo ministerstvo.

cocumysvole ( 14. května 2018 22:31 )

Je to hnus velebnosti- Já bych blil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cocumysvole ( 14. května 2018 21:50 )

Jaký odškodnění? Dostávají byty a jinak mají sběrné tábory. Pokud chtějí chrápat na ulici tak ať táhnou domů.

Zobrazit celou diskusi