Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidské krysy: Pod útrobami Las Vegas žijí v kanálech stovky Američanů

Autor: dce - 
16. května 2018
06:00

Pod zemí v útrobách Las Vegas nežijí jen potkani a pavouci. V temných uličkách kanalizace bydlí stovky lidí, pro které v civilizaci jako by nebylo místo. Jejich příběhy – ačkoliv často velice rozdílné – mají jedno společné: drogy, alkohol, gambling. Jedno z toho je připravilo o práci, dům i důstojnost. A tak končí právě zde – v kanálech pod známým městem.

„Krysí lidé“ – jak se bezdomovcům žijícím v záplavových kanálech pod městem říká – tvoří velkou a skutečně zajímavou komunitu. Ve městě, které se stalo synonymem gamblování a snadných výdělků, živoří ve vlhkých, temných kobkách přibližně tisíc lidí.

Asi sedm a půl metru pod úrovní chodníku najdete stovky kilometrů spletitých chodeb a malých místností, které často vypadají jako skromné pokoje. Zde žijí bezdomovci z Las Vegas, kteří se ve většině případů potýkají se závislostí. Ať už jde o alkohol či drogy, nebo právě gamblerství, podařilo se jim zničit si tím svůj dosavadní život a přijít o všechno.

Někteří z nich se snaží postavit zpět na nohy a tak mezi nimi najdete i lidi, kteří pracují na plný úvazek, sociální pečovatele či drobné podvodníky. Mnozí se živí hledáním zapomenutých žetonů v některém z mnoha kasin, kde můžou najít i pěkné sumičky. Možná proto většina z nich tvrdí, že není lepší místo, kde žít jako bezdomovec.

Například Steven v tunelech žije již dlouhé roky. Dohnala ho sem závislost na heroinu. Teď už prý drogy nebere a vydělává si právě v kasinech hledáním žetonů nebo vybíráním zapomenutých mincí z výherních automatů. Jednou našel v automatu bezmála tisíc dolarů.

V tunelech žije i Amy, která tam s manželem skončila také kvůli závislosti. Drogy začali brát po smrti jejich čtyřměsíčního syna a kvůli nim přišli o střechu nad hlavou.

Nattrour se odstěhoval do Vegas za vidinou lepší práce poté, co mu zemřela manželka. Jenže ani po třech měsících žádnou nenašel, a co hůř – stal se závislým na automatech, kde nechal všechny úspory. I on se tedy uchýlil do tunelů.

Před několika lety místní novinář založil organizaci na pomoc bezdomovcům v tunelech. „Mnozí z nich jsou váleční veteráni, kteří trpí posttraumatickou stresovou poruchou,“ vysvětluje s tím, že v tunelech žijí i děti. „Nevíme, kolik jich tu je, protože je ukrývají, ale viděl jsem důkazy jako hračky a plyšáky.“

zada ( 16. května 2018 10:19 )

To je ta země "zaslíbená", ten ráj na zemi, který nám sem chtějí vpašovat amíci.... Nejsou schopni si udělat doma pořádek, dát lidem práci a slušné bydlení, prostě slušný život - který máme každý jen jeden! Je to hnus! A tohle nám nabízejí??? Je mi zle , z toho kdo jsou naši spojenci. Ale už i my máme žebrající bezdomovce na Karlově mostě, nádražích, i na Hradčanských schodech.... HNUS!!!! Je jenom zajímav ý, že na komunisty se nadává, ale žádný bezdomovec ani nemakačenko tady nebyl. Taak si nejsem jist s tou naší demokracíí a svobody západu!!

snehulak ( 16. května 2018 09:44 )

Mají tam také demokracii, jako teď u nás. Každý si může žít, jak se mu zachce.

jana999 ( 16. května 2018 09:08 )

asi ne u nás mosty spadnou a bude po bezdomovcích a zase budem hledat brod, abychom se dostali na druhou stranu

stacho ( 16. května 2018 08:35 )

Vydobytek Americké demokracie.....

bizon_pepa ( 16. května 2018 07:39 )

Nevím kde žiješ, ale např. v Čechách tohle funguje už spoustu let.

Zobrazit celou diskusi