„Muži začínají na své potomky čím dál tím častěji myslet až po čtyřicítce. To je ovšem období, kdy jim obvykle končí tzv. reprodukční mládí. Vyšší věk rozhodně neprospívá mužským spermiím,“ upozornil Viktor Vik urolog z brněnské kliniky Reprofit.

Jeho kolega Štěpán Machač navíc přidal alarmující fakta. „Za posledních 25 let klesl počet mužských spermií o 60 % a každý rok se spermiogram zhoršuje o dalších 1,6 %. Dříve se za normální považoval spermiogram s koncentrací 40 milionů spermií na mililitr, nyní je to 15 milionů/ml,“ zdůraznil lékař Reprofitu Ostrava.

Podle lékařů se výrazně snižuje plodnost i tím, že ideální dobou u žen pro první dítě je věk mezi 18 a 30 lety. „Jenže už nyní dosáhl ve většině krajů ČR věk prvorodičky na 30 let,“ zdůraznil Vik.

Lékaři přitom upozorňují, že pokud bude tento trend pokračovat, tak už za 50 let se v Evropě narodí jen děti ze zkumavky.

„Není to přitom jen problém Evropy. Podle nedávných průzkumů přes 45 % Japonců ve věku 16 až 24 let nemá žádnou zkušenost s reálným sexem. Navíc 80–90 % mužů z uvedené skupiny chce ve svém panictví pokračovat nadále. Sex je obecně příliš nezajímá a v Evropě to časem nebude jiné,“ varuje Vik.

Video
Video se připravuje ...

Neplodnost? Na vině jsou už i muži! Od revoluce se snížil počet spermií o polovinu!