Průzkumům popularity obvykle vévodí trojlístek Harry (33) – William (35) – Alžběta II. (91). Na opačném pólu bývá otec princů a následník trůnu Charles (69). Proč? Charles působí spíše rezervovaně, upjatě (jako někdy William) – ať už je to jejich přirozenost, nebo zkrátka jako budoucí králové musí být opatrní. Zato Harry se tolik krotit nemusí a naplno může projevovat své charisma a nakažlivý úsměv.

Hrdina z pohřbu

Harry sice lituje mladických nerozvážností – třeba když nakráčel na večírek v nacistické uniformě, když dal pěstí novináři, když experimentoval s drogami, když se nechal přistihnout ve striptýzovém klubu nebo se sám na rozjetém mejdanu svlékal. Ale jeho vnímání to nijak fatálně neškodí.

Od chvíle, co dvanáctiletý princ Harry roku 1997 kráčel (z donucení, jak sám později přiznal – pozn. red.) za rakví své mámy, s hlavou skloněnou, mu britská veřejnost dokázala odpustit prakticky vše,“ konstatuje Duncan Larcombe, někdejší královský zpravodaj, na stránkách deníku New York Post. „S každým přešlapem Harryho popularita rostla a lidé ho tím více brali jako jednoho z nich, lidového prince.“

Hrdina z válek

Že si bere Američanku, míšenku, notabene rozvedenou, mu zazlívají jen ti nejbigotnější fanatici. Naopak oceňují, jak tvrdohlavě chtěl sloužit ve válce, a nejen na nějaké bezpečné vojenské zašívárně – prosadil si misi v Afghánistánu.

Právě tam se zrodilo Harryho snad nejdůležitější poslání: podporuje válečné veterány, a hlavně invalidy, pro které založil hry Invictus, něco jako vojenské paralympijské hry. Ostatně právě tam, na třetím ročníku v Torontu, poprvé veřejnosti představil svou novou lásku Meghan Markle (36).

SLEDUJTE ONLINE ZE SVATBY HARRYHO A MEGHAN I ŽIVÉ SVATEBNÍ STUDIO S HOSTY A MÓDNÍ POLICIÍ

Upevňuje moc

Jak je obvyklé, i jejich sobotní svatba přidá královské rodině na popularitě, podobně jako narození nových princátek, zatím Williamových, vbrzku jistě i Harryho. Naopak rodinné skandály a rozvody v 90. letech monarchii tolik pošpinily, že třeba Australané málem vyhlásili republiku; referendum roku 1999 neuspělo jen těsně.

VIDEO: Meghan Markle nikdy nebude princeznou! Jaký titul získá od královny?

Autor: 

Fotogalerie
17 fotografií