Zájemci si vychutnají i exotickou asijskou kuchyni nebo cukrovinky. „Snažili jsme se, aby byly k dispozici všechny druhy jídla, včetně sladkých pokrmů jako jsou lívance a frgály,“ tvrdí manažerka akce Markéta Štěrbová.

Zajímavostí letošního ročníku jsou jídla, které neobvykle kombinují chutě. „Poprvé jsem ochutnala hovězí žebra s kopřivovými jáhly, a jsou skvělá. Také kroupové rizoto s chřestem je netradiční,“ myslí si Štěrbová.

Zvláštní je, že jídlo si za peníze nekoupíte. Musíte si nejdříve za třicet korun směnit žeton, který se nazývá grant. Jídlo pak stojí jeden nebo více těchto žetonů. Thajská polévka se dá například koupit za dva granty.

Video
Video se připravuje ...

Voňavé náměstí Svobody: Pikantní polévka, frgál i koktejl na Slavnostech dobrého jídla Markéta Malá

Ochutnala jsem pikantní thajskou polévku a je výborná. Jsem fanoušek asijské kuchyně,“ říká Blanka Kubešová, která přišla na slavnosti okusit různé druhy jídla. Podobně jako jiní návštěvníci nezůstane u jedné ochutnávky.

Nabízena jsou vína regionálních výrobců, a velký výběr piv, včetně moků, vyráběných malými pivovary. „Libí se mi, že jsou k dostání i koktejly, včetně nealkoholických. Mají domácí sirupy, což není obvyklé,“ tvrdí Lucie Brodská, která pije červeně zbarvený koktejl.

Zatímco jídlo lze koupit pouze za žetony, nápoje se platí normálně penězi. „Jídlo se vydává za granty ze dvou důvodů. Výdej jídla je rychlejší a je to hygieničtější. Prodejci se při kontaktu s pokrmem nedostávají do kontaktu s penězi,“ vysvětluje Štěrbová.

Sortiment je doplněn o stánky s regionálními prodejci a drobné řemeslníky. Zakoupit je možné třeba šperky nebo koření. Akce se koná už posedmé a končí v sobotu 19. května v 22 hodin.