Pokud jste si mysleli, že je knihovna jen pro vidící čtenáře, tak jste na omylu. Knihovnu využívají slabozrací i slepí lidé, ať už kvůli vypůjčení knihy se znakovým písmem, poslechu audioknihy, ale také proto, aby si něco vyhledali na internetu. Jenže bez pořádného systému byli handicapovaní bezradní a mnohdy i knihovníci, kteří se snažili pomoci podle svých možností a zkušeností. „Jsme tam pro lidi, jsme tam od toho, abychom pomáhali,“ vysvětlovala Šárka Baťková, která si nový projekt FriendlyVox pochvaluje.

Knihovna i pro slepé

Aby byla knihovna přístupnější než kdy dřív, vytvořil FriendlyVox systém, který nevidomému člověku usnadňuje práci s počítačem. „Nevidomý člověk má právo na přístup ke službám internetu za podobných nebo stejných podmínek, jako člověk vidící. Zrakově postižení však využívají internet výrazně méně, v případě pokročilých služeb jako eshopy, sociální sítě nebo internetové bankovnictví dokonce řádově méně často,“ vysvětloval Robert Štěrba z Nadačního fondu FriendlyVox.

Video
Video se připravuje ...

Knihovníci přišli na chvíli o zrak. Školili se v pomoci nevidomým Eva Fornálová

V kůži slepce

V rámci školení si mohli knihovníci zažít, jaké to je octnout se na druhé straně v pozici bezradného člověka, který nevidí. V Klementinu dostali brýle, které představovaly různé druhy zrakových postižení a slepeckou hůl. „Byl to hrozný pocit, až z toho má člověk úzkost. Ale jsem ráda, že jsem si mohla vyzkoušet, jaké to je,“ prozradila Šárka Baťková, která byla ráda, když si mohla sundat klapky z očí, aby zase měla jistotu, kam šlape.

Součástí byla nejen procházka po chodbě. Daleko náročnější nejen pro Šárku bylo vyjít schody. Čas výstupu do dalšího patra se zdál rázem několikanásobně delší. „Mohli jsme si ohmatat Braillovo písmo i si vyzkoušet podepsat formulář,“ popisovala Šárka. Právě vyplňování formulářů a podepisování bylo pro všechny obzvláště těžké.

Prst nad formulářem?

Knihovníci například zjistili, proč slepý člověk drží levý prst nad papírem. „Čeká totiž, že mu jej knihovník položí na místo, kde se má podepsat. Někteří z nevidomých s sebou nosí plastové šablony, do nichž se podepisují,“ popisovala v rámci zážitkového dne Dana Stoklasová, ředitelka TyfloCentra Pardubice.

FriendlyVox

V čem všem nevidomým tento systém pomůže? Jedná se o webový portál, který je navržený speciálně pro potřeby uživatelů, kteří nemohou při práci s počítačem používat obrazovku a myš. S pomocí několika kláves si lidé se zrakovým postižením bez problémů „přečtou“ noviny, e-maily, podívají se na Wikipedii, ovládnou YouTube, dostanou se k informacím o jízdních řádech vlaků a autobusů, k informacím o počasí, televiznímu programu i přehrání vybraných rádií a televizních pořadů.

Fotogalerie
22 fotografií