„Podal jsem trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku v souvislosti s hrou Naše násilí a vaše násilí, která byla uvedena v divadle Husa na provázku v rámci festivalu Divadelní svět Brno. Oznámení se podává na ředitele festivalu Martina Glasera a primátora města Brna Petra Vokřála,“ informoval advokát a docent Katedry ústavního práva a politologie Právnické fakulty Masarykovy univerzity Brno.

Při uvedení hry byla podle něj „státní vlajka vytažena herečkou z vaginy nebo tento akt byl předstírán“. Vlajka je státním symbolem, přičemž hrubé znevážení státního symbolu je přestupkem. „Pokud veřejné vytažení z vaginy nebo řitního otvoru není znevážením státní vlajky, co už by tímto zákonem postihovaným jednáním mělo být,“ ptá se Koudelka, který je zároveň považován za jednoho z nejvlivnějších politiků ČSSD.

Z veřejných peněz se nesmí financovat přestupek

Podle Koudelky zároveň nelze z veřejných peněz financovat protiprávní jednání, ať jde o trestný čin či přestupek. „I když znevážení státního symbolu není trestním činem, ale přestupkem, použití veřejných peněz na spáchání přestupku je porušením povinností při správě cizího majetku, což je trestný čin. Použití veřejného majetku na protiprávní jednání je samo o sobě protiprávní,“ dovozuje Koudelka.

Video
Video se připravuje ...

»Ježíš znásilnil muslimku«: Skandální hra V Brně a protesty „Slušných lidí“ Slušní lidé

Hra byla financována z rozpočtu města Brna a dotace Ministerstva kultury. „O užití veřejných peněz na hrubé znevážení státního symbolu spolurozhodoval ředitel festivalu Divadelní svět Brno a Národního divadla Brno Martin Glaser i primátor města Brna Petr Vokřál. Tyto osoby jsou odpovědné za užití veřejných prostředků na znevážení státního symbolu,“ zdůraznil ústavní právník.

Wagnerová: Vlajka byla jen rekvizitou

 Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (SZ) naopak hanobení státních symbolů odmítá. Vlajka, kterou si herečka na jevišti vytáhla z pochvy, byla podle ní prý pouhou rekvizitou. „Na jevišti byly a vždy jsou rekvizity. Sama, ač jsem seděla v první řadě, jsem inkriminovanou scénu neviděla, ale asi mně v tom zabránila zeď svalů modrých, či tzv. slušných lidí. Symboly mají stanovené rozměry a další parametry, a to jsem opravdu neviděla,“ uvedla.

Připomněla navíc v této souvislosti případ z dob totality. „Před rokem 1989 měli být stíháni herci, tuším, HaDivadla právě za hanobení státního symbolu - vlajky, avšak nakonec nebyli, neboť uplatnili nyní mnou uváděný argument o divadelní rekvizitě. Bylo by smutné, kdyby jej neuznala dnešní veřejná moc, a pevně věřím, že Ústavní soud by na něj slyšel,“ uvedla Wagnerová.

Trestní oznámení padlo i na Slušné lidi

Sama pak podala trestní oznámení s podezřením na výtržnost, které se měla dopustit „tlupa tzv. Slušných lidí v Divadle na Provázku“.

Podle Wagnerové tvoří návštěvníci divadla shromáždění - diváci se sešli, aby zhlédli divadelní představení, a podezřelí se snažili hrubým způsobem rušit jeho průběh a zakončení. „Vyšla jsem z toho, že svoboda umělecké tvorby je ústavně chráněna a lze ji omezit toliko ústavně chráněnými statky, především konkurujícími základními právy. Tak například mravnost není důvodem k omezení svobody umělecké tvorby,“ tvrdí Wagnerová.

Celý případ je podle Elišky Wagnerové precedentní a jako takový by měl být velmi pečlivě a seriózně prošetřen a důsledky vyvozeny. „Demokracie musí ukázat svou obranyschopnost,“ uzavřela.

Fotogalerie
16 fotografií