Dům bude mít osm bytů a podzemní parkoviště pro 20 aut. „Celkové investiční náklady jsou kolem sta milionů korun,“ prozradil Schwarzenberg Blesku. Nedaleký Deymovský palác i na něj navazující dům v Ostrovní 13, kde sídlí Knihovna Václava Havla, a hned sousední proluku, na níž teď staví, získal roku 2003 v restituci. „Ty pozemky vlastní naše rodina od poloviny 19. století, kdy byly součástí dědictví od Vratislavů,“ řekl Schwarzenberg. Od počátku počítal s výstavbou nájemních bytů.

Stopka od krize

Projekt však před 10 lety zastavila krize. Se stavbou, která bude dokončena příští rok, tak čekal až do loňska. „Počkali jsme na dobu, kdy se trhu s realitami začalo opět dařit,“ vysvětlil Schwarzenberg. „V Praze už ale stavět nebudu, další plochu tu nemám,“ vysvětlil kníže. Z nových bytů nového domu si politik ponechá jen jediný, ostatní odprodá. „Doufám, že tam lidé najdou příjemné bydlení,“ svěřil se Blesku.

150 000 Kč za m²!

Finanční příspěvek z prodeje bytů bude nejspíš velice příjemný. Podle odborníků patří tato adresa mezi nejzajímavější v metropoli. Cena bytové plochy v novostavbě tady může překročit i 150 tisíc korun za metr čtvereční v závislosti na standardu a velikosti bytu. Zájem pak zvyšuje i fakt, že volných parcel v okolí už je minimum. 

Majetek v Česku? Odhadem 4,5 miliardy korun!

  • Rod Schwarzenbergů patřil před rokem 1918 k nejbohatším v Evropě. V Česku byl majetek po komunistickém puči zabaven. Částečně vrácen v restitucích po roce 1990.
  • Kromě pozemků a nemovitostí v Rakousku, Německu a Švýcarsku vlastní Karel Schwarzenberg u nás například zámek Orlík, Varvažov, Čimelice, Sedlec, Karlov a Dřevíč. Zámek v Dřevíči si hrabě koupil v roce 1997 a trvale v něm žije.
  • Vlastní i desetitisíce hektarů půdy a další hospodářská stavení. V Rakousku má například palác ve Vídni, zámek Murau na jihu Rakouska či lesní závody.
  • Lesnictví jako hlavní předmět podnikání má i jeho firma v Česku. Před lety přenechal vedení rodinné firmy synu Janovi, ale kníže si stále drží podíl 99,8 procenta.
  • Jeho majetek v Česku dosahuje podle odhadů týdeníku Euro kolem 4,5 miliardy korun.

Víte, že…?

Kníže je příslušník české větve rodu Schwarzenbergů. Dědičný šlechtický titul je »kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a lankrabě klettgavský«. Je rytířem Řádu zlatého rouna.

VIDEO: Karel Schwarzenberg (80) staví v Praze poslední dům!

Video
Video se připravuje ...

Karel Schwarzenberg staví v české metropoli dům za 100 milionů Kč. Tereza Kühnelová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
21 fotografií