Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Svatý grál“ u rakoviny: Speciální rozbor krve má najít těžké nádory, než propuknou

Autor: Darina Jíchová - 
3. června 2018
15:40

Diagnostikování rakoviny v jejím raném stádiu by měla lékařům usnadnit tzv. kapalná biopsie, kterou mnozí odborníci nazývají „svatým králem“ všech testů. Jedná se o analýzu krve, která je schopná odhalit generalizované nádory až 10 různých typů rakoviny, napsal deník Guardian.

Nová metoda, kterou představil tým odborníků ze Stanfordské univerzity, bude schopná odhalit nemoc, ještě než vypuknou její první příznaky.

Jedná se o proces, kdy se při rozboru krve hledají uvolněné nádorové buňky, zlomky DNA z nádorových buněk či nádorové proteiny. O metodě lékaři debatovali během každoroční konference Americké onkologické společnosti.

Uvedli, že rozbory mají nejspolehlivější výsledky zvláště při diagnostikování rakoviny slinivky břišní nebo vaječníků. Doktor Eric Klein z Onkologického institutu v Clevelandu stojí za tím, že se tato metoda stane „svatým grálem“ všech onkologů a doufá, že v budoucnu bude klasickým způsobem diagnostikování rakoviny.

Revoluční metoda

„Umožní to najít těžce léčitelné nádory ještě před tím, než se rozšíří, tedy v době, kdy má pacient obrovskou šanci na uzdravení,“ řekl Klein. „Doufáme, že se tak podaří zachránit tisíce životů.“ Ředitel Národní zdravotní služby Velké Británie (NHS) Simon Stevens řekl, že „díky této nové metodě se zvýší počet lidí, kteří rakovinu přežijí, naprosto to změní tvář současné medicíny“.

„NHS letos slaví 70. výročí a my nyní stojíme na hranici nového věku medicíny, která má k dispozici techniku a metody, které mohou změnit léčbu vážných nemocí, od rakoviny přes dědičné po vzácné nemoci,“ prohlásil Stevens.

Metoda byla testovaná na více než 1600 pacientů, z nichž u 749 kapalná biopsie neohalila žádnou přítomnost rakovinotvorných buněk, u zbylých 878 rakovina zjištěna byla. K výzkumu byli přizváni pouze ti lidé, u kterých sice nikdy předtím rakovina diagnostikovaná nebyla, ale nemoc mají v rodinné anamnéze.

Úspěšnost diagnostiky

S téměř 100 % jistotou metoda rozpoznala zárodky rakoviny slinivky břišní, vaječníků, jater a žlučníku. Kapalná biopsie byla rovněž schopná se 77 – 73 % úspěšností určit rakovinu střev, z 59 % rakovinu plic. Největší potíže byly s diagnostikováním nádoru na mozku, zde byla úspěšnost „jen“ 56 %. Vědci se shodují, že metodu musí více rozpracovat a zlepšit, už teď jsou ale její výsledky nadějné a „uspokojivé“.

Vzorek pacientů, kde se podařilo správně určit druh rakoviny, byl podle lékařů sice malý, ale přesný. „Metodu zdokonalíme a pak ji budeme moct využívat u všech pacientů i u těch bez genetické predispozice k onemocnění rakovinou,“ slíbil Klein.



Zobrazit celou diskusi