Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Chlapec (13) prosázel 2,5 milionu z tátovy karty. Online sázení je epidemie, varuje adiktolog

Teprve 13letý chlapec propadl online sázení. Z tátova účtu prošustroval přes 2,5 milionu korun
Teprve 13letý chlapec propadl online sázení. Z tátova účtu prošustroval přes 2,5 milionu korun  (Autor: profimedia.cz)
3. června 2018
09:42

Na začátku byla poměrně nevinná reklama na online sázky, kterou 13letý chlapec uviděl na panelech u stadionu ve Wembley, kam ho jeho táta vzal na fotbal. Byl to jen mžik, ale školáka to zaujalo. Jediný klik však roztočil šílenou jízdu přímo do náruče závislosti, která navíc skončila obřím dluhem.

Pak to šlo už ráz naráz. Vynalézavý školák si ofotil kartu svého otce, ředitele společnosti, které se v té době dařilo, a založil si účet pod ukradenou otcovou identitou. Během pár dnů byl lapen. Euforie z výher zapříčinila, že chlapec, jehož identitu britská média s ohledem na jeho ochranu nezveřejnila, sázel vyšší a vyšší částky. Za týden zvládl roztočit až 100 tisíc, když sázel na stovky zápasů týdně. To nejhorší však mělo teprve přijít. „Nevěděl jsem, že se na sázení můžu stát závislý jako na kouření, alkoholu nebo drogách. Vypadalo to jako zábava a myslel jsem si, že si tím vydělám nějaké peníze,“ říká s dvouletým odstupem dnes 15letý mladík.

„Bylo to hrozně jednoduché. Opsal jsem tátovy údaje a jen jsem odškrtnul, že je mi 18 let. Trvalo to celé jen pár sekund,“ říká chlapec. Průšvih, do kterého se dostal, se provalil o půl roku později, když jeho otci zavolali z banky, aby ho upozornili na vysoké částky, které se doslova ztrácí z jeho účtu. V té době jeho syn utratil přes půl milionu korun. Když rodiče na kluka uhodili, okamžitě se přiznal.

Situaci se rozhodli řešit za pomoci odborníků, syn musel podstoupit terapii, rodiče doufali, že chlapec dostal lekci a problém je vyřešen. Šeredně se zmýlili. O pár měsíců později se školák k online sázení vrátil. Postupoval naprosto stejně, jménem táty si znovu zřídil účet. Tentokrát však do toho spadnul mnohem hlouběji – na internetu prošustroval dva miliony korun. Stačil mu k tomu pouhý týden…

Ačkoli příjmy rodiny malé nebyly a otcova firma na pozemní práce vydělávala slušné peníze, na splacení všech dluhů si museli nakonec vzít půjčku. Dodnes se z toho vzpamatovávají. „Synovi nemůžeme věřit,“ říkají rodiče. „Je mi hrozně líto, co jsem provedl. Zničil jsem úplně všechno a naše životy nebudou už nikdy jako dřív,“ kaje se.

Po domluvě s rodiči se rozhodl se svým příběhem podělit s veřejností, aby sloužil jako odstrašující případ i varování jak pro mladé lidi, tak jejich okolí.

Euforie z výher ho zaslepila, na dluhy nedbal

„Pamatuju si, jak jsme byli ve Wembley a kolem sebe jsem slyšel kluky, jak se chvástají, kolik peněz vydělali online na sázkách. Řekl jsem si, že by to mohla být zábava. Začínal jsem se sázkami za stovku, dvě na fotbal a dostihy. Párkrát jsem vyhrál a to mě povzbudilo. Sázky se zvyšovaly, výhry mě poháněly, prohry jsem ignoroval. Netrvalo dlouho a utrácel jsem 30 tisíc denně,“ přiznal otevřeně mladík, kterého gambling natolik pohltil, že u něj trávil hodiny denně. Nic jiného ho nezajímalo, flákal školu, koníčky, kterým se dřív věnoval, šly stranou.

„Když zavolali z banky a ukázali nám výpis, okamžitě bylo jasné, co se děje,“ popsal chlapcův otec. „Byl jsem naštvaný, ale ne jen na syna, ale také na nás, že jsme nic nezpozorovali. Že jsme si okamžitě nevšimli, že se mění jeho chování a zhoršuje školní prospěch,“ nechal se slyšet.

Podle terapeuta Stevea Popea, ke kterému se chlapec dostal do peče, je v dnešní době více dětí ohroženy právě závislostí na online gamblingu, sázení a hráčství než na drogách. „Gambling je tichá, plížící se epidemie, kterou nevidíme, ale je všude kolem nás. Reklamy jsou líbivé a lákají téměř na každém kroku. Nabízejí zábavu a rychlé peníze. Její důsledky jsou však destruktivní,“ varoval pro Sunday Mirror Pope.

Jak rozpoznat, že se z vašeho dítěte stává gambler

  1. Neodůvodnitelné absence ve škole
  2. Rapidní zhoršení prospěchu, neplnění povinností
  3. Změna chování či osobnosti
  4. Vychloubání se penězi nebo drahými věcmi
  5. Náhlý extrémní zájem o sportovní zpravodajství, výsledky
  6. Půjčování či kradení peněz
  7. Stranění se rodiny či přátel
  8. Nedochvilnost, zapomínání schůzek, ignorování termínů

Zobrazit celou diskusi