Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Těhotná kráva se zaběhla mimo EU. Z vůle Bruselu jí hrozí smrt, lidé zuří

Autor: Mii - 
4. června 2018
13:10

Bizarní legislativní epizoda se minulý týden odehrála na hranicích členské země EU Bulharska a nečlenské země Srbska. Těhotná kráva, která se pásla nedaleko bulharské vesnice Kopilovtsi, se odtrhla od svého stáda a „nelegálně“ vkročila do vedlejšího Srbska. Když se chtěla vrátit, bulharští úředníci ji zadrželi a navzdory perfektnímu zdraví a těhotenství nařídili její utracení. Neměla totiž u sebe potřebné doklady, které každý kus dobytka při vstupu na území EU musí mít. Rozhodnutí vyvolalo nesouhlas řady politiků i veřejnosti.

Kráva, kterou její majitel pojmenoval Penka, byla po návratu ze Srbska podrobena veterinární prohlídce. Ta zjistila, že se nachází v perfektních zdraví. Ani tato informace ale nepomohla, aby kráva byla zachráněna, informuje agentura AFP. „My o tom rozhodovat nemůžeme,“ vysvětloval veterinární expert Ljubomir Ljubomirov. „Pouze se držíme nařízení, která přicházejí z Bruselu,“ pokračoval.

Penka strávila v Srbsku, tedy mimo Evropskou unii, zhruba dva týdny. Poté ji místní farmář vrátil jejímu právoplatnému majiteli Ivanu Haralampievovi, který si už to dobou myslel, že o krávu nadobro přišel. Následovalo ovšem zjištění, že si jí dlouho neužije. „Opustila hranice Evropské unie a nemůže se do ní vrátit. Veterinář nařídil okamžité utracení!“ popisoval Haralampeiv situaci pro místní televizi BNT.

Úředníci a veterináři následovali nařízení Evropské komise, podle kterého se skot jako Penka musí při převozu přes hranice prokázat dokumentací, že je zdravotně v pořádku. Tento systém má sloužit jako prevence proti zavlečení nebezpečných zvířecích nemocí do prostoru EU.

„Oficiální veterinář autorizovaný v zemi mimo EU musí podepsat certifikát, kterým stvrzuje, že všechny zdravotní požadavky zvířete byly dodrženy. Tento certifikát musí zvíře doprovázet při cestě do EU, kde ho kontrolují hraniční inspektoři,“ vysvětlovaly bulharské úřady. Penka se tak aktuálně nachází v karanténě.

Dopis šéfovi europarlamentu

Zatímco bulharské úřady přemýšlí, zda krávu utratit nebo neutratit, příběh Penky zaujal celý internet. Na platformě Petition.org již vznikla petice, ve které tisíce lidí lidé požadují, aby Brusel udělal výjimku a kráva nemusela zemřít. Ještě navíc, když má za tři týdny rodit a podle veterinářů je zdravá. Její majitel za ní ani nedostane žádnou kompenzaci, jelikož byla financována pomocí bulharského Státního zemědělského fondu.

„My, kteří podepisujeme tuto petici, požadujeme, aby EU Penku nezabíjela,“ stojí v záhlaví petice, která je adresovaná Evropskému parlamentu, Radě Evropské unie a Evropskému soudnímu dvoru. „Myslíme si, že případ Penky přesně ukazuje nedostatek soucitu a empatie ze strany evropských úředníků k běžným lidem, jako je majitel Penky,“ uvádí dále.

Situaci se dokonce rozhodla řešit skupina britských evropských konzervativců v europarlamentu, podle který by měla EU „zapojit selský rozum“ a Penku prominout. Konzervativec John Flask napsal prezidentovi europarlamentu Antonio Tajanimu a bulharskému premiérovi Bojko Borisovi dopis. „Jít na procházku by neměl být hrdelní zločin,“ popisuje, proč by kráva měla žít.

Zdeněk Kopečný ( 8. června 2018 11:16 )

Copak na to češtinka ZŠ ? Brusel (podle "hrad"), 2.p.(čeho) Bruselu, 5.p. voláme: Brusele (jdi do ...!).

agfor ( 4. června 2018 20:46 )

Na Novinkách píšou, že se kráva zaběhla do EU, tady zase mimo EU. Tak kam vlastně, chudák, šla ? Ale bejt jí, tak bych utíkal z EU. Čím dál od Brusele, tím líp.

naidka ( 4. června 2018 16:51 )

Přesné přirovnání.

naidka ( 4. června 2018 16:48 )

Příště by ji měl chovatel pouštět na pastvu se zdravotnickou dokumentací a očkovacím průkazem.

kombucha ( 4. června 2018 15:33 )

Možná,že těhotná kráva poznala poprvé v životě a asi naposledy voly.Bože chraň nás,aby jednou blesk nenapsal,že paní byla březí....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa