Osobní vozy se čelně srazily v zatáčce na silnici mezi Strážnicí a Vnorovy. V osobním voze Renault Clio cestoval sám třiadvacetiletý muž, ve voze Ford Fiesta v opačném směru jel sedmdesátiletý řidič a jeho další tři spolujezdci ve věku 64 až 74 let, muž a dvě ženy. Zemřeli čtyři lidé včetně řidiče druhého vozu, nehodu přežila s rozdrcenou pánví a dalšími zraněními jediná žena.

Video
Video se připravuje ...

Na tomto místě mezi Vnorovy a Strážnicí vyhasly v neděli po 13. hodině po čelním střetu dvou aut čtyři lidské životy. Silnice 1/55 zůstala čtyři a půl hodiny zcela uzavřená. Zdeněk Matyáš

Manželský pár Martin s Jarmilou a Zdeněk s přítelkyní Antonií si vyjeli do Luhačovic. Po necelých čtyřech kilometrech jejich výlet skončil obrovským neštěstím. „Jeli od Tvarožné Lhoty k hlavní silnici a dali se doprava. Po pěti stech metrech do nich napálil ten kluk,“ tvrdil tehdy Blesku muž, který bydlí v sousedství zemřelých manželů. Mladík se údajně vracel z nedalekého koupaliště, kam vezl svou přítelkyni, zpět domů do Strážnice.

 

Malá vesnice s 900 obyvateli byla tragédií zaskočena. Trojici seniorů tu každý znal. „Byli to příjemní lidé, chodili na společenské akce, důchod si prostě chtěli užít. A během vteřiny jsou pryč,“ neskrýval tehdy dojetí soused z Tvarožné Lhoty. Při pohřbu se s manželským párem šla rozloučit takřka celá obec.

Světlo do nehody vnesl až znalec

Vyšetřování nehody trvalo tak dlouho, protože nebylo jednoduché určit, kdo za ni může. „Od samotného počátku naráželi policisté na potíže při zjišťování přesné příčiny dopravní nehody a jejího zavinění. Při ohledání místa události a při zajišťování stop nešel jednoznačně určit průběh nehodového děje, a určit tak zejména směr jízdy obou zúčastněných vozidel,“ uvedl mluvčí policie Petr Zámečník.

Policisté proto zadali vypracování znaleckého posudku. „Přibraný znalec z oboru dopravy a příčin dopravních nehod následně určil, že viníkem nehody je řidič osobního vozidla Renault, který v důsledku nepřiměřené rychlosti nezvládl průjezd zatáčkou, vyjel do protisměru, kde čelně narazil do osobního vozidla Ford,“ dodal Zámečník. Protože viník nehody na místě zemřel, policisté nakonec celý případ odložili.

„Tu zatáčku znám, při vyšší rychlosti vynáší,“ uváděl loni v červenci jeden z místních. U Vnorov šlo o jednu z nejtragičtějších nehod v Jihomoravském kraji.

Fotogalerie
23 fotografií