Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Soutěž krásy Miss America zrušila promenádu v plavkách! A chce plnější ženy

Autor: Mii - 
5. června 2018
17:30

Americká soutěž krásy Miss America oznámila v úterý zásadní změny, které chce ve své soutěži provést. Mezi nejvýraznější patří trvalé zrušení disciplíny promenáda v plavkách, která je dlouhodobě divácky nejoblíbenější. Cílem změn je přestat zakládat hodnocení na fyzické kráse, ale hodnotit ženy jako celek. Soutěž se proto otevře i ženám plnějších tvarů.

Předsedkyně představenstva Miss America Gretchen Carlsonová změny oznámila v úterním díle pořadu Good Morning America na televizním kanále ABC. Soutěž se podle ní změní na klasickou soutěž a už nebude tolik zaměřená na povrchní krásu. „Přestaneme kandidátky hodnotit jen podle fyzického vzezření. Je to velká změna,“ řekla předsedkyně.

Uvedla také, že do soutěže se nyní budou moci přihlásit i ženy, které nemají typicky „modelkovskou“ postavu. To znamená, že přijme i ženy plnějších tvarů. Promenáda v plavkách nemá v novém uspořádání místo, protože je podle organizátorů povrchní.

Konec oblíbené disciplíny a širší sorta soutěžících ale nejsou jediné změny, které soutěž existující 97 let chystá. Proměna čeká také tradiční přehlídku v plesových šatech. Účastnice budou mít možnost obléct si, co chtějí.

Poprvé soutěž vedou ženy

Změny přicházejí poté, co do vedení soutěže poprvé v historii přišly jen samé ženy. Určitý nový směr tak byl očekávaný. Carlsonová se stala předsedkyni představenstva organizace Miss America loni v prosinci. Následovalo jmenování Marjorie Vincent-Trippové do čela správní řady a Reginy Hopperové prezidentkou celé organizace.

Trojice žen převzala vedení po loňském skandálu, kdy se zjistilo, že členové minulého vedení rozesílali účinkujícím soutěže e-maily, ve kterých nevhodně komentovali jejich váhu a sexuální život. S odhalením přišel server Huffington Post. Bývalí šéfové v reakci na zveřejnění e-mailů rezignovali.

Zajímavostí je, že všechny současné šéfky soutěže jsou samy bývalé miss. Celý proces a organizaci tak důvěrně znají. Hopperová byla Miss Arkansas roku 1983, Vincent-Trippová Miss America roku 1991 a Carlsonová byla Miss America roku 1989.

Zobrazit celou diskusi