Zvířata byla do Brna přivezena až z německého města Thüringen.  „Prohlídky budou probíhat vždy od pátku do neděle, ve 13 a v 15 hodin,“ říká manažerka centra Klára Piňosová.

K vidění je například hroznýšek pestrý, korálovka královská, různé druhy užovek, ale také pavouků z celého světa. „Na výstavě se nachází 36 druhů hadů, pět sort pavouků a tři typy škorpionů a hmyzu,“ říká Michael Ricker, chovatel ze speciální plazí zoo, který zajímavosti o exotických zvířatech návštěvníkům vypráví.

Neláká přítelkyně na motýly, ale na tarantule

Zaujali mě nejvíc hadi z Ameriky. Pavouci mě nezajímají, protože tarantuli mám doma. Je to moje domácí zvíře už 15 let. Lákám přítelkyně místo na motýly na tarantule,“ směje se jeden z návštěvníků Tomáš Kovánek.

Video
Video se připravuje ...

Výstava exotických hadů v Brně Markéta Malá

Nejdelší had na světě je krajta z Afriky s téměř deseti metry. Nejtěžší had je z Amazonie – anakonda – váží okolo 350 kilo,“ prozrazuje odborník na plazy Ricker. Upozorňuje také na jednoho z nejagresivnejších hadů - zmiji útočnou.

Had není slizký, nemohl by dobře lézt po stromech

Odvážlivci se mohou vybraných druhů dotknout. Samozřejmostí je i možnost pořízení fotografií s exotickými zvířaty,“ říká manažerka.

Přirozený pud velí, hada se nedotýkat. Ale když to člověk udělá, zjistí, že vlastně není slizký. Jeho kůže je naopak suchá, aby mohl lépe lézt po stromech,“ říká Ricker a dodává, že sahat na hady se překvapivě nebojí ani malé děti.

„Počkat! Já chci taky hada pohladit! To je hezký had,“ vykřikuje tříletá Anička a ukazuje na krajtu královskou. Škrtič není jedovatý, tak ho i dítě pohladit za dozoru zoologa může. Ale pozor. I tento plaz bez jedu umí nepříjemně pokousat.

„Výstava Terra Fauna bude probíhat v našem centru až do 24. června,“ upřesňuje Piňosová. Tento typ expozicí exotických plazů je v Brně vzácností. Podobná akce se v minulosti konala jen jednou, a to před pěti lety.