Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

76 let od vypálení Lidic. Nacisti stříleli do mužů, ženy a děti poslali do plynu

Autor: ČTK - 
10. června 2018
12:44

76 let uplynulo od zrůdného nacistického řádění ve středočeských Lidicích. Obec, v níž žilo zhruba 500 lidí, vypálila vojska 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V Lidicích bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Zemřelo 340 lidických obyvatel.

U společného hrobu zavražděných obyvatel položily v den výročí věnce desítky delegací, mezi nimi zástupci ústavních institucí, politických stran, ambasád i různých spolků. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém projevu řekl, že hrůzný čin nacistů je mementem pro budoucnost. Zdůraznil roli EU a NATO pro mír a bezpečnost.

Video  Přežila vypálení Lidic: Paní Miloslava popisuje noc hrůzy!  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...

Važme si z toho, že žijeme v Evropské unii, která je hlavním mírovým projektem. A že jsme členy NATO, které garantuje naši bezpečnost, řekl Babiš. Dodal, že i přítomnost zahraničích hostů svědčí o tom, že si společnost uvědomuje, že ve světě dodnes dochází k podobným událostem jako bylo nemilosrdné vypálení Lidic.

Video  Helga vypráví o Osvětimi: Přežila "třídění smrti" u Mengeleho!  - František Prachař, Petr Novotný
Video se připravuje ...

Ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannnová v úvodním projevu zdůraznila, že jméno Lidice se stalo symbolem pro všechny, kdo chtěli bojovat za svobodu, demokracii, rovnost lidí a vzájemnou úctu. Dnešní pieta podle ní byla shromážděním lidí, kteří si váží každého lidského života bez ohledu na národnost, barvu pleti nebo vyznání.

Pietnímu aktu předcházela mše, kterou pomocný biskup a generální vikář pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer sloužil v místě, kde stával kostel svatého Martina.

Dnes ho připomínají jen jeho základy. Wasserbauer se obrátil i na přítomné politiky, kterým vytkl, že ve svých vyjádřeních překrucují pravdu a dávají tím lidem špatný příklad. Tam, kde je potlačeno dobro a pošlapána pravda, tam vzniká podhoubí pro podobné tragédie, jako si dnes připomínáme, řekl Wasserbauer.

Z členů vlády na vzpomínkový akt přijela ministryně obrany Karla Šlechtová (za ANO), ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), ministr kultury Ilja Šmíd (za ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Památce obětí se poklonili také místopředsedové Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM), Vojtěch Pikal (Piráti) a Tomio Okamura (SPD). Zástupci politických stran Věra Kovářová (STAN) či Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) nebo Jaroslav Foldyna (ČSSD) se zúčastnili i dopolední mše. V početné skupině diplomatů nechyběli velvyslanci Spojených států, Velké Británie, Ruska, Dánska nebo Norska.

anna1234 ( 10. června 2018 22:41 )

.. "zvednutí hlavy" odnesla spousta nevinných lidí a ničemu!!! to nepomohlo. Takže zbytečná akce a zbytečné zmaření lidských životů.

meverickx ( 10. června 2018 19:30 )

Že se to už pomalu nezačne dávat za vinu Rusku a Putinovi ,, Jako vše ostatní , asi ještě pár let počkají , až budou lidi úplně blbí

eiben ( 10. června 2018 18:50 )

A proc nepisi, ze Lidice vypalili a postrileli Nemci?

snehulak ( 10. června 2018 16:54 )

Už by se mělo přestat s předstíráním, že nacisté nebyli Němci, kteří u nás vyvraždili 360 000lidí a za všechno může Hitler, Heydrich a SS. Stále se snaží diktovat národům svou vůli, podobně jako USA a že by Merkel couvla? Myslím, že jen pochopila, že s takovou politikou by se jí Eurovláda zhroutila pod rukama. Jenže kam nastrká ty ze svých nepohodlných uprchlických "Gastarbaiter"? Co nebudou nikdy ani popeláři, ani ho*nometaři?

mazliva.samicka ( 10. června 2018 14:59 )

Hele..ale o tom se jenom šeptá....Všichni kdo v tom atentátu měli prtsy..museli vědět..co to způsobí za jatka... O samotné lidi .přece ..vůbec nikomu nešlo....jako spíš o čárku...že taky jakoby..proti Němcům něco podnikáme...Bych řekla...teda..

Zobrazit celou diskusi