Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

České politiky zaujal Trumpův tah na branku. Co říkají Babiš a spol. na summit s Kimem?

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
12. června 2018
16:25

KLDR odstraní jaderné zbraně z Korejského poloostrova. To je výsledek asi 38 minut trvající historicky první schůzky mezi americkým prezidentem a severokorejským vůdcem. Donald Trump a Kim Čong-un na závěr summitu podepsali v Singapuru společnou dohodu. Čeští politici jsou ale obezřetní a čekají, jestli se dohoda skutečně naplní. Některé momenty je ale zaujaly více než jiné.

Český premiér Andrej Babiš doufá, že se podaří věci dotáhnout do konce a odstraní se riziko války v regionu. Novinářům dnes také řekl, že se v minulosti měly i jiné konfliktní oblasti řešit jednáním, a ne vojenskými intervencemi.

Trumpa Babiš označil za obchodníka, který se snaží řešit problémy. „Samozřejmě, pokud to dopadne a ten nedemokratický režim se vzdá jaderných zbraní, tak to bude velký úspěch. Na druhé straně samozřejmě americká média ho kritizují za to, že si s tím člověkem, reprezentantem toho nedemokratického režimu, vůbec sedl za stůl,“ řekl český premiér.

Český ministr zahraničí Martin Stropnický byl v době summitu opět v nemocnici s krční páteří. Jeho úřad vydal na Twitteru prohlášení, že se bude uzavřenou dohodou mezi USA a KLDR v příštích dnech podrobně zabývat.

Poslanec Jan Skopeček z ODS míní, že pokud se skutečně podaří dotáhnout dohodu do konce, mohl by být americký prezident Donald Trump mnohem oprávněnějším kandidátem na Nobelovu cenu za mír než jeho předchůdce Barack Obama.

„Když ho srovnám s Obamou, který velmi mluvil a nic nedokázal, tak u Trumpa se ukazuje obrovský tah na branku,“ řekl k setkání výsledku jednání Trumpa a Kima Skopeček.

„Na setkání je potřeba se dívat jako na velký krok dopředu, který by mohl vést k denuklearizaci Severní Koreje, mohl by vést ke snížení napětí. Máme za sebou ale symbolickou rovinu a teď bude důležité, zda se ji podaří naplnit a těch cílů dosáhnout,“ doplnil Skopečka jeho stranický šéf Petr Fiala.

„Velice vítáme to setkání,“ řekla novinářům po jednání poslaneckého KSČM jeho místopředsedkyně Ludmila Aulická Jírovcová. Dodala, že ještě loni situace na Korejském poloostrově hrozila eskalací – válku si podle ní ale nikdo nepřeje.

Nakročení ke klidu ocenil také první místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka, který ocenil, že se hledá společné řešení. „Je třeba ocenit, že se hledá řešení, aby tento válečný konflikt byl ukončen,“ reagoval na setkání Trumpa se severokorejským lídrem první místopředseda KDU-ČSL Marián Jurečka.

Podobně jako ostatní byl ve svém vyjádření opatrný také předseda SPD Tomio Okamura. Rozdělení Korejského poloostrova přirovnal k rozdělenému Německu. „Vítáme jednání, a ne konfrontaci. Atmosféru v Koreji znám, lidé spolu chtějí mluvit – je to jako s Němci, když byli rozdělení na dva státy,“ okomentoval schůzku Okamura.

První místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan ocenil, že se dokázali potkat u jednoho stolu dva politici, kteří mezi sebou měli ještě před pár dny tolik nevraživosti.

„Je to minimálně pozitivní signál. Dva politici, kteří si ještě před třemi měsíci nepřišli na jméno, se potřásli rukou. Neznamená to ovšem, že je tím Severní Korea pozvána do rodiny normálních států,“ reagoval na výsledek summitu Trumpa se severokorejským lídrem Kimem Rakušan.

„Není to věc, která se teď rozhodla a za rok se stane. Už jen to, že došlo k tomu setkání – a prezident Trump ještě licitoval, jestli k němu dojde. Je to pozitivní krok, kdy se Korea může otevřít,“ komentoval schůzku předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola výsledky schůzky v Singapuru vítá, ale zároveň nepřeceňuje.

Podle bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka je dohoda příliš stručná. „Potvrzuje to, že summit nebyl příliš připraven, a je otázkou, co dalšího bude následovat a jak to bude trvalé,“ doplnil Zaorálek.

O předčasné euforii, která je potřeba mírnit, mluvila v Poslanecké sněmovně také místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, kterou překvapilo, jak vřele Donald Trump mluvil se severokorejským vůdcem. Snah ze strany Severní Koreje ukázat se v lepším světě bylo mnoho,“ upozornila politička.

Na summitu se Severní Korea a Spojené státy zavázaly pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, zatímco Washington slíbil poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky.

Podobný slib týkající se denuklearizace dal severokorejský vůdce Kim Čong-un již na dubnovém summitu s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem. Dohoda byla tehdy komentátory označena za velmi vágní, protože nestanovuje žádný časový rámec pro odzbrojovací proces ani neuvádí konkrétní opatření k dosažení tohoto cíle.

gabreta ( 12. června 2018 18:36 )

S ohledem na to, jak Amíci dodržujou dohody, nemusí Kimovi ani rupnout v kouli!!

ivoadler ( 12. června 2018 18:28 )

Prej se nic nestalo. Omyl, stalo se dost. Trump porušil letitou zásadu našich antikomunistů - s diktátory/komunisty se nejedná. A furt se tím oháněli jako s písmem svatým a teď tohle. Americký prezident jedná s komunistickým diktátorem! Tím pádem jsou antikomunisté za blbce. Oni si tu blbost pořád nejsou schopni připustit.

gabreta ( 12. června 2018 17:46 )

Tak zatím mu tam vlez Trump. Proč by ho nemohl Zeman následovat??

honza54.. ( 12. června 2018 17:30 )

Strčím si prst do zadku. co kdyby náhodou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa