Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velké propouštění v Muskově Tesle: Firmu opustí 3600 lidí. Ale pomůže jí Soros

Autor: ČTK, simao - 
12. června 2018
22:13

Americký výrobce elektrických automobilů Tesla propustí 3600 zaměstnanců, což představuje zhruba devět procent jeho pracovní síly. Firma se tak snaží omezit náklady a zlepšit hospodaření, oznámil dnes generální ředitel Elon Musk. V květnu přitom vyplynulo najevo, že do firmy se rozhodl investovat i jiný boháč - George Soros.

Propuštění má podle Elona Muska pomoci zjednodušit strukturu řízení společnosti. Propuštění se má dotknout hlavně zaměstnanců v administrativě, protože firma se snaží snížit náklady, ale zároveň neohrozit výrobu svého vozu Model 3 určeného pro masový trh.

Musk upozornil, že rozhodnutí je motivováno hlavně snahou vrátit se k ziskovému hospodaření. Dodal, že firma dál bude potřebovat další zaměstnance do výroby, uvedla agentura Reuters. Tesla za 15 let svého fungování nikdy nevykázala roční zisk. Za dobu téměř osmi let, kdy je veřejně obchodovanou společností, vykázala zisk jen ve dvou čtvrtletích.

Spotřebitelský časopis po váhání doporučil koupi Tesly 3

Vlivný americký spotřebitelský časopis Consumer Reports přitom na konci května po váhání doporučil svým čtenářům koupi elektromobilu Model 3 od Tesly. Přesvědčil jej upravený software, který výrazně zkracuje brzdnou dráhu vozu. Předtím totiž vadily příliš slabé brzdy, přišlo však vylepšení ze strany pionýra elektromobilů.

Šéf Tesly Musk poděkoval na Twitteru za kritický feedback a slíbil další vylepšení. Pozitivně zareagovala na doporučení magazínu burza - akcie Tesly posílily o výrazných 2,5 procenta na 290,70 dolaru.

Model 3 je prvním cenově dostupným elektrovozem Tesly, od nějž si kalifornská firma slibuje, že vyplní mezeru na trhu a pronikne mezi masové spotřebitele. Začátek sériové výroby se ale moc nepovedl, Tesla zaostává daleko za původními cíli. V posledním dubnovém týdnu se výroba zvýšila na 2270 vozů týdně z 2250 v druhém dubnovém týdnu. Původně Tesla předpokládala, že vyrobí 5000 vozů Modelu 3 týdně již na konci loňského roku.

Do Tesly investoval i Soros

O prostředky by však Tesla neměla mít nouzi. A to nejen díky Muskovi. Také investiční společnost amerického finančníka maďarského původu George Sorose totiž v prvním čtvrtletí nakoupila dluhopisy výrobce elektromobilů Tesla v hodnotě 35 milionů dolarů (zhruba tři čtvrtě miliardy Kč).

Muskova automobilka tak získala významného podporovatele. Investiční společnost Soros Fund Management ve zprávě pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) uvedla, že koupila konvertibilní dluhopisy Tesly splatné v březnu příštího roku. Konvertibilní dluhopisy mohou být vyměněny za akcie dané společnosti v předem stanoveném poměru.

Automobilka Tesla se se ztrátami, které musí pokrývat penězi od investorů, potýkala skutečně dlouhodobě. Musk byl nyní podle agentury Reuters investory tlačen k tomu, aby dokázal, že firma je schopna odstranit problémy při výrobě nového vozu Model 3 a zastavit odchody vedoucích pracovníků. Ale také vyřešit otázky kolem nehod jejích elektromobilů vybavených technologiemi pro automatické řízení.

Zobrazit celou diskusi