Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co dělat, když miminko stále pláče? Přinášíme užitečné rady a tipy

13. června 2018 | 00:00
Prezentace klienta |

Novorozenci se rodí pouze se základními reflexy a se schopností vyjádřit jen pár druhů emocí. K těm základním patří pohoda, radost, úzkost ale i bolest. Ne všechny děti vysílají stejné signály, tyto jsou však většinou velmi podobné. I přes omezené možnosti pohybu a bez verbální komunikace, vám dítě umí dát najevo pomocí mimiky, neklidu, pláče, že něco není v pořádku. Abychom dětem dokázali porozumět a pomoci, je důležité naučit se tyto signály rozpoznávat. Když je umíme přečíst, dokážeme je i řešit, a toto významně posiluje pouto mezi dítětem a rodičem.

I když to s rozpoznáváním jednotlivých signálů miminka mají náročnější matky prvorodičky, i zkušenější matky, které už vychovaly více dětí, může chování jejich miminka překvapit. V literatuře se setkáváme s množstvím článků, návodů a instrukcí, které však většinou neplatí dokonale. Na základě psychologických výzkumů posledních desetiletí víme, že chování dětí ovládá a řídí touha po uspokojování vlastních potřeb. Je to nezbytný fakt, protože jinak by nepřežili. 

Komunikace pláčem

Dokud se dítě nenaučí první slova, je pláč jediným způsobem komunikace s vámi a okolím, proto na něj musíte reagovat s klidem a rozvahou a snažit se přijít na to, proč dítě pláče. Každý novorozenec je od narození jedinečnou bytostí se specifickými potřebami a přáními. Trvá i několik týdnů, případně měsíců, než se naučíte rozeznávat jednotlivé druhy pláče vašeho dítěte, neboť i ten se vyvíjí a mění. Miminko pláče jinak, když je hladové, když je nespokojené, když je počůrané, a jinak když je nemocné, případně má bolesti. Pláč dítěte je projev, který má rodiče upozornit na to, že se děje něco špatného, dítě se cítí nepříjemně a třeba zjistit, v čem je problém a něco s tím udělat. Jsou známé i psychologické studie, kde matka přesně rozeznala a reagovala na pláč svého dítěte, i když ve skupině plakalo několik cizích dětí najednou.

Matka nejlépe zná potřeby a chování svého děťátka, takže pokud se vaše novorozená ratolest rozpláče, na základě předchozích zkušeností už znáte důvod jeho pláče nebo nemáte jinou možnost, a musíte důvod jeho pláče zkusit rozpoznat.

Za nejběžnější důvody pláče dítěte můžeme považovat:

- Dítě je hladové, případně žíznivé (při kojených novorozenců mléko zabezpečuje i výživu, i hydrataci)

- Chce nebo nechce se mu spát

- Nemůže usnout a chce, abychom ho nosili

- Je počůrané nebo potřebuje přebalit

- Je jen nafouknuté nebo ho bolí bříško

- Prořezávají se mu zoubky

- Má teplotu

A množství jiných důvodů. Možností je nekonečná řada, důležité ale je, aby matka rozeznala, jaká je aktuální potřeba jejího děťátka. Někdy třeba nechat dítě trochu poplakat, například pokud chce nosit. Platí, že čím je dítě starší, tím častěji jde o pláč, kterým chce prosadit své požadavky a potřeby, a pláč již není voláním o pomoc. I tak je dobré zamyslet se nad běžnými potřebami svého děťátka. Je nakrmeno? Přebaleno? Je mu dopřán dostatečný a intenzivní kontakt s matkou? Pokud ano a stále pláče, je nezbytné hledat příčinu jinde.

Pronikavý, silný a neutuchající pláč může být známkou bolesti a nemoci, proto je v tomto případě důležité kontaktovat a navštívit pediatra, aby vyšetřil a zhodnotil zdravotní stav vašeho děťátka a našel příčinu. Důležité je také sledovat mimiku děťátka, i ta umí hodně prozradit o jeho stavu a potřebách. Velmi důležité je při takovém typu pláče myslet na náhlou příhodu břišní, nebo při vysoké teplotě na zápal plic nebo ledvin. Pokud si děťátko tře očka nebo ouška, může jít o zánět spojivek nebo zánět středního ucha. Toto jsou situace, kdy je nezbytné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.

K těm běžnějším situacím, při kterých může děťátko plakat, patří i hlasité zvuky, jasné světlo, barvy, nečekaný dotek. Na uklidnění je důležité děťátku vytvořit příjemné prostředí, podobné tomu, jaké mělo v děloze. Dítě preferuje tlumený zvuk, tlumené světlo a pocit teplého objetí, které dosáhneme například zavinuté a zabalením do zavinovačky, do klubíčka, do šátku, pěstováním, houpáním.

Starší děti už napodobují vaše výrazy, emoce, pocity - především radost, ale i překvapení, strach a smutek. Dítě je váš barometr nálady, je vaším emocionálním obrazem. Výraz úzkosti a strachu u matky vyvolá úzkost i u dítěte, a to začne plakat. Důležité je uklidnit především sebe, pokud dítě vidí, že matka je v pořádku, uklidní se i samo. Když bude spokojená a usměvavá, bude takové i její dítě.

Dětský pláč je jednou z nezbytných radostí rodičovství, u novorozenců a malých dětí mnohdy jediným způsobem upoutání pozornosti a komunikace s matkou, rodiči a okolím. Jen od rodičů závisí, jak dokážou rozpoznat pláč jejich ratolesti a včasnou péčí mu pomoci zajistit všechny jeho pocity a potřeby. Mnohokrát právě spokojená, usmívající, sebevědomá maminka, která si je jistá svou péčí, dodá jistotu a pocit spokojenosti i svému miminku.

Každá matka chce svému dítěti dopřát jen to nejlepší, a to ve všech oblastech. Značka Mixa, odborník na citlivou pleť, myslela stejně jako maminky na citlivou pokožku miminek a vyvinula tak řadu Mixa Baby, která neobsahuje žádné alergizující složky, jako jsou parfémy, konzervanty, parabeny nebo ftaláty.

Dopřejte svému miminku pohodlí a šetrnou péči.

Autor: MUDr. Martin Matejka

Video se připravuje ...