Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Silná menstruace trápí v práci tisíce Češek. Od křečí uleví i orgasmus, radí Petra

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
16. června 2018
06:20

Až pětina žen v Česku se potýká s velmi bolestivou menstruací, která je dokáže vyřadit z běžného „provozu“. V některých případech nepomáhají ani prášky proti bolesti a pracovní výkon takových žen se může strmě propadnout. „Je to tabuizované téma a partneři nebo kolegové v práci by to měli více vnímat,“ řekla ve studiu Blesku Petra Mikulcová, která založila iniciativu #MámSvéDny. Podle ní můžou kritické chvíle svíjení v křečích zmírnit i erotické pomůcky a orgasmus.

Přibližně 20 procent žen má zkušenost s velmi bolestivou menstruací, která ovlivňuje jejich pracovní výkon, paralyzuje je. Musí buď zůstat v posteli, nebo si vzít hodně prášků proti bolesti. A to není malé číslo, jen se o tom příliš neví. Ženy to nedávají najevo a snaží se to skrývat,“ uvedla v rozhovoru Petra Mikulcová, která se sama v minulosti s problémovou menstruací potýkala.

I proto založila iniciativu, která by měla toto téma dostat do širšího povědomí. A zároveň ženám radí, jak se s těmito problémy lépe vypořádat. Například akcentuje téma, že gynekologové často bolesti při menstruaci řeší nedostatečně.

Mluvit by se podle Mikulcové mělo více také o dopadech silné menstruace na práci. „V současné době fungujeme v mužském rytmu a lineárně, každý den úplně stejně, kdežto žena je cyklická. A to, že se o bolestivé menstruaci budeme bavit, to může napomoci tomu, aby se situace změnila,“ myslí si Mikulcová.

Menstruační volno? „Špatná cesta,“ míní Petra

Současně ale odmítá diskuse o speciálním volnu pro ženy. Prý by jim zbytečně ublížilo. „Nejsem zastánce menstruačního volna, které v některých zemích funguje. Má to více minusů, ženy by to ocejchovalo a dávalo by to prostor k nějakým nerovnostem na pracovišti,“ říká s tím, že v tomto ohledu je lepší poskytovat například home office, plošný sick day nebo flexibilní pracovní dobu. „Navíc kultura práce v Česku není tak vyspělá a neumím si představit, že by se takové volno zavádělo,“ dodala.

„Byl uskutečněný výzkum, který porovnával ženu, které omylem vypadl z kabelky tampon, a ženu, které vypadla sponka. Ukázalo se, že žena s tamponem byla lidmi vnímána jako méně kompetentní, zranitelná a byla jim méně sympatická. Je to v nás historicky zakořeněno. Je potřeba s tím pracovat a šířit mezi ženy i muže. Jde stále o tabuizované téma,“ zmínila Mikulcová.

V pracovních i partnerských vztazích pomůže podle iniciátorky osvětových aktivit hlavně vcítění. „Muž by měl vnímat a přijmout skutečnost, že ženu menstruace bolí. Pomoci s bolestmi může například orgasmus, což platí v partnerském vztahu. A v profesním vztahu na pracovišti je důležité pochopení a uvědomění si, že ženy fungují v cyklech a ženy mohou mít velké a nepříjemné bolesti,“ prohlásila.

TeplaBuchta ( 16. června 2018 09:52 )

😁😁 Máš víc sra.ček na jazyku anebo v řiti?? Meleš houna, NIEMANDE. "Kaďák" lížu pouze vyvoněným slečinkám, ve Tvém homeless prostředí se nepohybuju😁😁 Antikoncepci jedině šprcku, když má k.u.n.d.a ovulaci, jinak cákám mimo ženský futrál. V životě bych nešou.stal p.i.z.d.u, co žere hormonálku, chci š.ukat ŽENSKÉ, neee hermafrodity. Plus ty, co žerou hormonálku, jsou č.u.bky ptž nepoužívaj už žádnou bariérovou ochranu navíc a nechávaj si nacákat do futrálu a pak jim pi.zda smrdí starou zdrclou mr.dkou..... Tak sem ti to vysvětlil a můžeš zase zalézt do kanálu, kam patříš.

naidka ( 16. června 2018 09:16 )

Žena, svíjející se v bolestech, by měla zrovna chuť a náladu na erotické pomůcky.

TeplaBuchta ( 16. června 2018 08:50 )

 No tj. debilní hnusná sluníčková eko bio p.í.č.a!!!! Milenek, přítelkyň sem ve svém životě pár měl😁 a všechny měly "problém" jen první den krámů. Tahle pi.z.da se evidentně moc pozoruje😁 Tohle říká v zemi k.u.r.viček, kde 80% ženských v produktivním věku, žere hormonální antikoncepci, tudíž žádný CYKLUS NEMAJÍ. Jsou to bezpohlavní hermafroditi, mající pouze pseudomenzes. Zalez někam, ty kokokokokokokokodaaaaaak p.í.č.o👎👎👎

Zobrazit celou diskusi