Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řekové a Makedonci podepsali dohodu o názvu Makedonie. V dálce se demonstrovalo

Autor: ČTK, pk - 
17. června 2018
14:07

Ministři zahraničí Řecka a Makedonie v neděli podepsali dohodu o názvu makedonského státu. Obě země se kvůli tomu dlouhá léta svářily a Řecko blokovalo zahájení přístupových rozhovorů Skopje s Evropskou unií a pozvání Makedonců do Severoatlantické aliance. Makedonie, která byla součástí někdejší Jugoslávie, nyní hodlá používat kompromisní název Republika Severní Makedonie.

Název Makedonie Skopje přijalo po rozpadu Jugoslávie v roce 1991 a vyvolalo letitý spor s Řeckem. Řekové totiž považují název sousední země za zásah do svého dědictví a za skrytý územní nárok na stejnojmennou řeckou provincii. V mezinárodním styku, včetně OSN, se nyní používá název Bývalá jugoslávská republika Makedonie.

Podpisu dohody v neděli přihlíželi šéfové vlád obou zemí. Politici se sešli na řeckém břehu Prespanského jezera, kterým prochází hranice mezi Řeckem a Makedonií i mezi Albánií. Makedonský premiér Zoran Zaev na schůzku doplul na motorovém člunu. Na břehu ho vřele přivítal jeho řecký protějšek Alexis Tsipras.

Úplné uplatnění dohody však bude ještě složité. Dohodu budou muset schválit jak řecký, tak makedonský parlament. Voliči v Makedonii navíc o ní budou rozhodovat v referendu. A v obou zemích je proti dohodě silná opozice. 

Policie uzavřela všechny příjezdy do vesnice, aby zabránila demonstrantům, aby vtrhli na místo, kde se slavnostní podpis konal. Protest pořádaný nacionalisty se odehrává na místě vzdáleném téměř 40 kilometrů, informovala agentura AP.

Zobrazit celou diskusi