Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Marek (35) bojoval s rakovinou varlat: Uložené sperma mu nemocnice ztratila!

7. července 2018
05:01

Kruté životní zkoušce vystavil osud Marka (35) ze severu Čech. Nejprve roky
bojoval s rakovinou, a když už se zdálo, že je vše v pořádku, zjistil, že nikdy nebude mít vlastní děti. Viní z toho hradeckou nemocnici, která »zašantročila« jeho sperma!

„V roce 2010 mi kvůli rakovině odebrali levé varle. Před ozařováním jsem si nechal v hradecké nemocnici uložit sperma,“ vzpomíná Marek. Chtěl si tak do budoucna pojistit, že bude mít jednou navzdory nemoci vlastního potomka.

Po necelých dvou letech udeřila rakovina znovu. Přišel i o druhé varle.„Před odebráním druhého varlete jsem se v nemocnici ujišťoval, zda je s mým vzorkem vše v pořádku. Ujišťovali mě – vzorek tady máte, to vás přežije, z něj můžete mít dětí, kolik chcete,“ říká Marek. Po sedmi letech od poslední léčby lze říct, že Marek je z rakoviny vyléčený. S partnerkou se proto rozhodli, že je čas na miminko. Když loni v listopadu zavítali do reprodukčního střediska, přišel nový šok.

Sperma přemrzlo

„Primář z tkáňové ústředny mi řekl, že došlo pravděpodobně ke zničení mého vzorku, protože ho nemohou najít, a že to budou šetřit,“ vypráví Marek. Před Vánocemi mu ředitel nemocnice oznámil, že jeho sperma našli.

„Začátkem února došlo k rozmražení a ukázalo se, že je zničené. Pod mikroskopem je vidět hodně krystalů ledu. Viditelně je přemrzlé,“ dodává Marek. Navíc nechápe, proč ho nemocnice před tím, než přišel definitivně o obě varlata, nevyzvala, aby si pro jistotu uložil ještě jeden vzorek. „Je to hrozné. Jsem rád, že jsme to celé s přítelkyní ustáli. Bál jsem se, jestli se mnou vůbec bude chtít zůstat, ale podržela mě,“ říká Marek.

Jen cestovné

Nemocnice Markovi obrátila život naruby. Po dohodě s právním zástupcem po ní žádal odškodnění kolem dvou milionů korun. „Byli jsme ochotni i částku snížit tak, abychom mohli v klidu podstoupit umělé oplodnění od dárce, což není levné. K žádné dohodě ale nedošlo,“ lituje Marek. Místo toho mu nemocnice zaslala 7 tisíc korun – 5 za genetické vyšetření nalezeného vzorku, aby byla jistota, že je skutečně jeho, a zbytek jako náklady na cesty do špitálu. „Nevzdávám to. Dojel jsem na to, že jsem důvěřoval lékařům a nemocnici,“ dodává Marek.

Co na to nemocnice?

„Ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové se pacientovi za komplikace omluvil a nemocnice následně přijala opatření, aby k podobným událostem v budoucnu nedocházelo,“ řekl lékařský náměstek FN HK MUDr. Zdeněk Tušl. Podle něj ale nemocnice poškození kryokonzervovaného vzorku spermatu nezavinila.

„Nemocnice v této věci postupovala odborně zcela správně. Neživotaschopnost spermatu, která byla zjištěna po jeho rozmražení, mohla být způsobena například zdravotním stavem pacienta před odběrem, který měl na kvalitu spermatu zásadní vliv, a také delší dobou skladování vzorku,“ vysvětluje MUDr. Tušl, proč nemocnice odmítá pacientovi zaplatit odškodné.

Víte, že...

Za posledních 50 let klesl průměrný počet spermií u mužů na polovinu. K hlavním příčinám patří znečištění prostředí, kouření, alkohol a stres.

VIDEO: Sáhněte svému drahému do kalhot: Poradíme vám, jak na to, a řekneme proč!

Video  Sáhněte svému drahému do kalhot: Poradíme vám, jak na to, a řekneme proč!  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

jana95 ( 7. července 2018 08:15 )

 Důležité je, aby v páru byla plodná žena. U muže už jde jen o jeho ego. Získat sperma není nic těžkého, jen se kolem toho nesmí dělat rozruch. A nač trápit zdravou ženu hormony a utrácet tisíce, když to příroda umí zadara. To jen "civilizované" lidstvo z toho dělá drámu a farmakolobby vydělává prachy na výrobě dětí ze zmražených polotovarů. V životě jde snad o dítě a ne o to, že zaseje SVŮJ oves.

Zobrazit celou diskusi