Letní kino bude letos také v zahradě Anežského kláštera ve spolupráci s Národním filmovým archivem (NFA) v rámci programu Anežka LIVE! Tam začne promítání ve čtvrtek 21. června. Prvním snímkem budou průkopnické Hříchy lásky Karla Lamače s živým hudebním doprovodem Johany Švarcové, Martina Ožvolda a Jana Kratochvíla. Během léta uvede NFA ve spolupráci s NG i kultovní snímky, jako jsou Starci na chmelu nebo Limonádový Joe aneb Koňská opera. V plánu jsou i projekce ozvěn festivalu Elbe Dock za účasti filmových tvůrců nebo videoklipy Petra Marka.

Veletržní palác

Nápad využít terasu funkcionalistického Veletržního paláce k letním projekcím artových filmů vznikl v roce 2015. Všechny filmy jsou promítány z původních filmových kopií z 16mm a 35mm pásu díky spolupráci s projektem Biograf 16 občanského sdružení Postřeh. To dlouhodobě spravuje filmové sbírky Barrandov Studia, Ateliérů Zlín, Asociace českých filmových klubů a Goethova institutu - celkem asi 4000 filmových titulů.

Na co se těšit?

Diváci se letos mohou těšit na tituly Ať žije republika, Pelíšky a Poslední motýl, které kino uvede v rámci 100. výročí založení republiky. Při příležitosti výročí 100 let od narození Ingmara Bergmana budou uvedeny filmy Sedmá pečeť a Mlčení. Věru Chytilovou připomenou snímky Panelstory a Sedmikrásky a opět budou do programu zařazeny i oblíbené filmy Jima Jarmusche. Online rezervace vstupenek jsou spuštěny vždy v poledne v den projekce na www.veletrzak.cz. Kapacita střechy je 100 lidí.

Letních kin je v Praze více než deset. Některá již začala promítat, jako třeba kino na Výstavišti v Holešovicích nebo letní kino v Kasárnách Karlín. Promítá se také ve Žlutých lázních, každou středu zdarma promítá letní kino ve smíchovské MeetFactory. Od 16. června promítá Letní kino Regina u budovy Českého rozhlasu v Karlíně v prostředí Kaizlových sadů.