Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Napoleonův slavný klobouk se prodal za 7,2 milionu. Byl v něm císař u Waterloo?

Autor: ČTK, AKu - 
19. června 2018
16:10

Jeden z Napoleonových dvoucípých klobouků, údajně pocházející z legendární bitvy u Waterloo z roku 1815, byl v pondělí součástí aukce v Lyonu. A nového majitele si tu našel v přepočtu za 7,2 milionu korun. Samozvaný císař vždy nosil tento pro něj typický kousek bitevního oděvu nakřivo na znamení své jedinečnosti a také proto, aby byl snadněji rozpoznán na bitevním poli. Šlo už o několikátý kus Napoleonova úboru, který bude dražen, jeho šatstvo je momentálně v rukou celkem 4 sběratelů.

Suma 280 tisíc eur bez aukční přirážky, kterou za klobouk nový majitel zaplatil, předčila výrazně očekávání. Podle nich měl vyjít zhruba levněji, zhruba na 650 až 880 tisíc korun.

Podobná pokrývka hlavy, kterou měl mít Napoleon v bitvě u Marenga v roce 1800, byl vydražený už v roce 2014 jihokorejským potravinářským gigantem Harim za neuvěřitelných 1,9 milionu dolarů (přibližně 42 milionů korun).

„Jde tam o malé detaily: [Napoleon] nenáviděl zdobení, vždycky si ho nechal z klobouku odstranit. Na určitých místech, kde klobouk držel, si zase nechal zesílit látku,“ vysvětlil dražitel Etienne De Baecque pro AFP.

Klobouk z bitvy u Waterloo je jedním z 19 stále existujících klobouků, za svou vojenskou kariéru jich však Napoleon vystřídal asi 120. Jeden z exponátů je i ve vlastnictví britské královny – rudý plášť, který měl Napoleon na sobě v předvečer slavné francouzské porážky, je ve vlastnictví královské rodiny od roku 1937. Spojenecké síly jej ukradli z Napoleonových zavazadel po porážce Francouzů.

V listopadu 2017 byl za 625 000 eur (asi 16 milionů korun) vydražen zlatý vavřínový list z koruny vytvořené pro Napoleonovu korunovaci. Napoleon se prohlásil císařem v roce 1804 a na svém vojenském tažení si podrobil většinu Evropy. Poražen byl až roku 1815 právě v bitvě u Waterloo.

Video  Srážka francouzské a rakouské jízdy při rekonstrukci bitvy u Slavkova  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi