Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Doma nás zabijí, v USA vezmou děti.“ Migranty děsí těžká volba i přes nařízení Trumpa

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
21. června 2018
19:05

Pro spoustu rodin, které nelegálně přicházejí do USA, je útěk z domovů jedinou možností, jak sobě a svým dětem zachránit život. Včera sice svým dekretem prezident Donald Trump zrušil rozdělování rodin na hranicích, jeho nařízení má ale mnoho trhlin a není jisté, co přesně se bude dít dál. Zpřísnění postihu pro nelegální migraci přitom stále platí a tisíce uprchlíků zůstávají v nejistotě. „Stojíme před beznadějnou situací. Doma nás čeká smrt, tady nám berou děti,“ příběh z americko-mexických hranic přinesl deník Guardian.

Zhruba 60 žen zůstává v církevním azylovém domu Matky Assunty Scalabriniové v mexickém městě Tijuana, které se nachází na hranicích s USA. Mnohé z nich u sebe mají děti, některé stále kojí. Rády by v americkém San Diegu požádaly o azyl a doufají, že se nad nimi imigrační úřady smilují. Nelegálně překročit hranici si zatím netroufají, bojí se, že by jim hraniční stráž vzala jejich děti.

Útěk před kartelem

Ana Ramírezová (34) do Tijuany dorazila před 12 dny, společně se svými třemi dětmi ve věku 17, 14 a 11 a svým osmnáctiměsíčním vnukem prchá před nebezpečným gangem z Acapulca. Vypověděla, že jim ozbrojení muži vyhrožovali, že je zabijí, pokud se její nestarší syn (14) nepřidá k jejich kartelu. Z jeho střední školy už beze stopy zmizeli 3 jeho spolužáci.

Nesplňuje požadavky pro poskytnutí azylu

Ramírezová šla na policii, ale tam jí poradili, aby radši sbalila celou rodinu a utekla. „Nechali jsme tam všechno, dům, oblečení, hračky. Půjčila jsem si peníze a odletěli jsme do Tijuany,“ vypověděla. Minulý týden zažádala o azyl v USA, její pořadové číslo je 400. „Jestli se vrátíme, zabijí nás,“ obává se.

Stejně jako tisíce ostatních nevěděla o změnách v migračním zákonu, které provedla americká vláda. Na oběti násilí gangu a domácího násilí se už azyl nevztahuje, povolení dostanou jen ti, kteří prchají před perzekucemi kvůli jejich víře, politickému přesvědčení nebo příslušnosti k sociálním menšinám.

K žádosti o azyl si připravila všechny potřebné dokumenty, policejní oznámení a další důkazy toho, že je ona a její rodina v ohrožení. „Mám důkazy, že jsme v ohrožení. Pokud se vrátíme, čeká nás jedině smrt. Vezmou mi mého syna a nás zastřelí. Jen se snažím ochránit svou rodinu, zažádala jsem o azyl, žádné zákony jsem neporušila. Nelegálně bych do USA nevstoupila,“ prohlásila Ramírezová.

Otazníky v Trumpově dekretu

Rodinám, které se snaží proniknout na území USA bez dokladů, od května americká pohraniční stráž odebrala asi 2300 dětí a internovala je ve střeženém prostoru. Většinou se jedná o lidi prchající z nejnebezpečnějších států Jižní Ameriky, Salvadoru, Guatemaly a Hondurasu.

Trump svým dekretem zastavil rozdělování rodin, které v USA narazilo na obrovskou kritiku. Podle odborníků je ale Trumpovo nařízení nedostatečné a nejasné. Za hlavní problém experti označují otazníky nad osudem dětí po uplynutí dvacetidenní lhůty, kterou precedentní rozhodnutí amerického soudu povoluje pro umístění dětí s rodiči ve vězení.

Ministryně přichycená při lži

Ministryně vnitřní bezpečnosti Spojených států amerických Kirstjen Nielsenová prohlásila, že rozdělování rodin se týkalo jen těch rodin, které hranice překročily nelegálně. Humanitární organizaci Amnesty International se ale podařilo promluvit s několika rodiči, jimž byly děti odebrány, 14 ze 17 vyslechnutých přišlo do USA legálně, přesto se stali obětí Trumpova „krutého“ nařízení.

Když se o rozdělování rodin dozvěděla, Ramírezová nevěděla co dělat. „Nedopustím, aby mi vzali děti a vnuka, ale jsme tak blízko, musíme to aspoň zkusit.“ Její osud sdílí mnoho dalších rodin, některé ženy doufají, že se právníkům za lidská práva podaří najít nějakou skulinku v novém nařízení americké vlády, díky které by dostaly azyl v USA.

Separace je lepší než smrt

Migranti však dál přecházejí hranice a riskují, že přijdou o své děti. „Je to lepší než smrt doma,“ sdělili pracovníkům Amnesty International.  Republikáni v Senátu chtějí zákaz odebírání dětí migrantům zakotvit v zákoně. Dnes předložili návrh, podle něhož musejí být dětí mladší 18 let během justičních procedur drženy společně se svými rodiči v bezpečných „rezidentských centrech“.

Děti smějí být odebrány jen osobám, které nejsou jejich rodiči nebo které se dopustily vážného zločinu, případně lidem, kteří děti očividně zneužívají nebo pašují. Soudy by podle návrhu měly projednávat případy rodin imigrantů přednostně. Úřady by pro jejich pobyt měly zřídit tisíc nových lůžek a ministerstvo spravedlnosti pro řešení jejich kauz vyčlenit dalších 225 soudců.

notysek ( 22. června 2018 08:07 )

 Doma nás zabíjí a v Usa budem zabíjet my, protože to máme ve zvyku a považuje me to za normální. Trump zakázal migraci po mnoha vraždách ze strany hispánců.

skp705 ( 21. června 2018 22:43 )

rozdelovani emigrantu a deti zacalo v 90.letech kdyz byl presidentem Clinton, hodne fotek je z roku 2014, kdy byl president Obama, deti byly v klecich ... pred 30 lety jsme emigrovali do USA, trvalo to 2 roky, museli jsme cekat v prvni zemi, ve ktere jsme zazadali o azyl, byli jsme vyslychani, meli jsme krevni zkousky, rentgen... cast cekani na odjezd do USA jsme stravili v uprchlickem tabore Traiskirchen, museli jsme splatit naklady na odjezd do USA, zili s "Green card" a pak legalne nabyli Americke obcanstvi. Nikdy jsme nebyli nezamestnani a vzdy platili dane a nezneuzivali zdravotnicke a jine sluzby... Oni odmitaji naucit se Anglicky a pouzivat Anglictinu, musi se jim platit tlumocnici. Proc se divi, ze nejsou vitani, jsou prakticky prizivnici.

Zobrazit celou diskusi