Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

500 dětí z klecí je u rodičů. V USA na ně vybrali miliony, Trump mluví o srdci

Autor: ČTK - 
22. června 2018
07:11

Na pět stovek dětí oddělených od jejich rodin se znovu v USA setkalo s rodiči. Snímky a záběry plačících ratolestí, které se dostaly v USA za mříže a ocitly se bez pomoci dospělých, přitom hnuly řadou lidí. V jedné sbírce v USA vybrali dokonce 18 milionů dolarů, původně mělo jít jen o pomoc jedné z holčiček. Zatímco Melania Trump se vydala přímo na hranici s Mexikem a schytala kritiku za nápis na své bundě, Donald Trump mluví o tom, že on, jeho manželka i dcera mají jasno.

V USA vyvolaly tento týden silnou kritiku veřejnosti i politiků obrázky dětí internovaných za mřížemi v detenčních zařízeních poté, co byly odebrány rodičům. Prezident Donald Trump po vlně nevole ve středu couvl od drsné praktiky a vydal dekret, kterým odebírání dětí migrantům zadrženým po nelegálním přechodu hranice zrušil.

Podle zdroje agentury AP se z celkového počtu asi 2300 dětí odebraných rodičům s nimi opět shledalo na 500. Není však jasné, kolik z nich se dočkalo v důsledku Trumpova nařízení a zda byly děti umístěny k rodičům do vazby.

Pentagon ubytuje až 20 tisíc dětí migrantů

Americká armáda by ve svých zařízeních mohla dočasně ubytovat až 20 tisíc dětí imigrantů, které jsou v USA nalezeny bez rodičů nebo jsou jejich rodiče zadrženi kvůli nelegálnímu přechodu hranic

Armáda by tak měla imigračním úřadům pomoci vyřešit nevyhovující situaci s improvizovanými detenčními centry, podle mluvčí Dany Whiteové již za tímto účelem vytipovala tři základny v Texasu a bude posuzovat čtvrtou v Arkansasu.

Kolem Trumpových kroků nadále panují nejasnosti. Prezident sice nařídil navrátit přistěhovalcům jejich odebrané děti, není však zcela zřejmé, zda se s nimi shledají ve věznici či na svobodě. Právníci podotýkají, že dřívější rozhodnutí amerického soudu stanovilo lhůtu pro pobyt dětí ve věznici s rodiči na 20 dní a zatím není jasné, zda budou po jejím uplynutí rodiny opět rozděleny.

Druhou možností je přinejmenším dočasné zrušení trestního stíhání za ilegální překročení hranice, o níž ve čtvrtek psal list The Washington Post. Podle ministerstva spravedlnosti byla však zpráva nepřesná.

Trump: Dcera i manželka mají jasný názor, já také

Manželka prezidenta Trumpa Melania, která se otevřeně postavila proti rozdělování rodin, se přitom vydala na návštěvu jednoho z center, kde jsou děti internovány. Sama již dříve prohlásila, že násilné rozdělování rodin velmi nerada vidí. Reuters poznamenal, že názor první dámy přispěl k Trumpovu rozhodnutí s kritizovanou praxí skončit.

Melania odjela do McAllenu v Texasu na hranicích s Mexikem, aby se se situací přímo na místě seznámila. „Ivanka na to má jasný názor, moje žena na to má jasný názor, já na to mám jasný názor. Myslím, že každý, kdo má srdce, na to má jasný názor. Nelíbí se nám, když vidíme rozdělené rodiny,“ uvedl Trump.

Sbírka na pomoc rozděleným rodinám: 18 milionů dolarů

Záběry plačících dětí migrantů oddělených od rodičů vyvolaly přitom v USA i po celém světě obrovskou vlnu solidarity. Stovky tisíc lidí se rozhodly přispět nevládním organizacím, které těmto rodinám pomáhají, uvedla agentura AP. Největší sbírka dosáhla dnes ráno již 18 milionů dolarů.

Sbírku vyhlásil mladý pár ze Silicon Valley Charlotte a Dave Willnerovi. Rozhodli se to udělat poté, co uviděli fotografii plačící dvouleté honduraské holčičky. Rodiče rovněž dvouleté holčičky původně doufali, že pomohou jedné rodině, vyberou jen 1500 dolarů (33 500 Kč) a ty předají texaské nevládní organizaci RAICES, která poskytuje právní pomoc migrantům.

V jednu chvíli ale na účtu přibývalo i 4000 dolarů (89 000 Kč) za minutu. „Co začalo jako naděje pro jednu osobu, která by se díky penězům mohla spojit se zbytkem rodiny, se změnilo v hnutí, které pomůže obrovskému množství lidí,“ uvedli Willnerovi ve svém prohlášení. „Bez ohledu na sympatie k nějaké politické straně, oddělování dětí od rodičů na hranicích zasáhlo mnoho z nás,“ dodali.

Peníze do sbírky poslalo více než 400 000 lidí ze Spojených států i zbytku světa. „Fotografie malé dívky, která pláče, zatímco její matku prohledávají, mnou naprosto otřásla,“ napsala na facebookovou stránku organizace RAICES Natalia Barnesová z Nového Zélandu. „Prosím, řekněte nám, že budete schopni zařídit, aby se toto dítě mohlo opět shledat se svou matkou,“ dodala.

Texaská organizace již ve středu uvedla, že finance použije nejen na sloučení rodin a na právní pomoc migrantům, ale že také zřídí fond pro více než 2300 dětí většinou ze Salvadoru a Hondurasu, které byly od května na hranicích s USA odebrány rodičům.

11karel11 ( 22. června 2018 12:02 )

Amerika je horší než dobytek. Je to sémě zla.

sores ( 22. června 2018 09:14 )

Nevinných dětí je mi nesmírně líto zavřít je jako dobytek do klece!!Je to vina rodičů že tahají sebou malé děti, ti chudáci co se neumí bránit vždycky vše odnesou za dospěláky což je hnus! Ty rodič dát do klecí a vrátiti je zpět a děti dát na převýchovu, vzdělání,kuturu, hygienu a podob. Za všechny svízele mohou jen a jen bílé politici co to rozhodují a organizují!

jasnovidec01 ( 22. června 2018 09:10 )

Ty malé děti si nevybraly dobrovolně že chtějí migrovat !!!to je jako za fašismu,jen je hodit do plynu,kdo souhlasí s rozdělováním malých dětí je fašista.nemám rád migranty ,ale tohle je hnus.Tak a klidně domě,já to snesu.

mazliva.samicka ( 22. června 2018 07:55 )

Svou deb.ilitou, nedržením pri sobě..a..podrazáctvím má bílá rasa..na kahánku..

Zobrazit celou diskusi