Pořádně se najíst a neutratit při tom moc. Tím se řídili na ministerstvu práce a sociálních věcí (MPSV), kde sestavili kuchařku pro ty, kteří mají hluboko do kapsy. Vařit podle ní mají lidé odkázaní na potravinovou pomoc, od odborníků se dočkala ale řady kritických ohlasů. Blesk proto recepty poupravil, aby byly inspirací i pro ty, kteří chtějí jen ušetřit.
Státní kuchařka pro chudé čelí kritice. Blesk recepty vylepšil, ochutnejte
1.Úsporná kuchařka
Podle kuchařky mají, alespoň dle ideálů resortu, vařit nemajetní lidé nebo matky v azylových domech. A těch je u nás kolem sta tisíc. Vzhledem k počtu obyvatel je to každý 105. Čech. I proto jsou v receptech například ne úplně výživově optimální konzervy s masem, jelikož jsou rozdávány v rámci potravinové pomoci. Podle mluvčího MPSV Martina Bačkovského je brožurka, kterou dávají lidem v charitách a je také na internetu, takový rádce. „Má lidem nabídnout různé varianty využití toho, co dostávají,“ uvedl pro Blesk.
Pro šetrné
Kuchařka, jejíž výroba i tisk asi tří tisíc exemplářů stály 75 tisíc korun, obsahuje i tipy, jak správně skladovat potraviny, aby déle vydržely, i to, co kam dát do lednice pro delší trvanlivost. Navíc jsou v ní tři recepty ze zbytků nebo tvrdého pečiva, aby nic nepřišlo nazmar. Zkrátka tipy, které se hodí možná i do vaší spíže a kuchyně.
Přihoďte drobné
Blesk porovnal několik receptů a tam, kde Úsporná kuchařka radí použít konzervy či předvařenou rýži, použil zdravější čerstvé suroviny. Cenové srovnání by opticky vycházelo ve prospěch jídel z polotovarů. Na druhou stranu je nutné vzít v potaz, že třeba vepřová konzerva obsahuje jen 50 % masa. Ta hovězí zase procent sedmdesát. Zbytek je tuk, škrob a další věci, které se vám na pánvičce vypaří. Ti, kdo musejí využít potravinovou pomoc, na výběr mezi trvanlivou konzervou a čerstvou surovinou nemají. Jiní však při nákupu ano.
Jaké je tedy férové skóre? Vyměňte jednu či dvě ingredience a máte vyváženější a často i lacinější jídlo.
Jak funguje pomoc
Lidé v nouzi dostávají základní potraviny jako masové konzervy, těstoviny, rýži, cukr, olej, mouku, kojenecké výživy či přesnídávky. Dosud se rozdalo 1652 tun potravin za 103 milionů korun.
Potravinovou pomoc podle Kláry Holubové z pražské farní charity na Novém Městě využívá pravidelně asi pět lidí do měsíce. Než ale dostanou suroviny, musí pro to něco udělat. „Musí nám donést potvrzení, že jsou evidováni na Úřadu práce, jsou nemajetní a potřebují tuto pomoc. Je to opatření proti zneužívání,“ popsala Blesku. Pak jim jsou do plátěné tašky zabaleny zásoby přibližně na 10 dní. „Když nám řekne, že má děti, tak se snažíme nabalit jídlo i pro ně, ale primárně to je na osobu,“ vysvětlila Holubová.
Dary i jídlo navíc
Suroviny do charit dodávají mimo jiné i potravinové banky, které je buď dostávají v rámci darů od lidí, nebo je dodají supermarkety. Zákon jim totiž nařizuje, aby neupotřebené jídlo nevyhazovaly, ale napřed je nabídly. Jak to funguje, vysvětlila pro Blesk Pavla Šešínová z potravinové banky v Praze. „Nepřijímáme prošlé potraviny, co na sobě mají napsáno: spotřebujte do určitého data. U minimální trvanlivosti je to jiné. Tam se řídíme tabulkami ministerstva zemědělství,“ uvedla.
2.Rizoto s hovězím
Kuchařka MPSV
● rýže (2 sáčky) – 5,95 Kč
● konzerva hovězího masa (400 g) – 42,40 Kč*
● sáček mražené zeleniny – 12,90 Kč
● tvrdý sýr (100 g) – 18,45 Kč
● cibule (1 ks) – 1,59 Kč
● koření, sůl, paprika, majoránka
MINIMÁLNĚ: 81 Kč*konzerva obsahuje 70 % hovězího
Zdravější varianta dle Blesku
● sypaná rýže (200 g) – 4,18 Kč
● hovězí maso mleté (280 g) – 50,34 Kč
● sáček mražené zeleniny – 12,90 Kč
● 10 dkg tvrdého sýra – 18,45 Kč
● 1 cibule – 1,59 Kč
● koření, sůl, paprika, majoránka
MINIMÁLNĚ: 87 Kč (+6 Kč)3.Boloňské špagety
Kuchařka MPSV
● vepřová konzerva (400 g) – 26,90 Kč*
● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
● hladká mouka
● sůl
● 2 až 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
● koření na mleté maso nebo špagety
● trochu oleje
● 100 g strouhaného sýra – 18,45 Kč
● špagety – 14,90 Kč
MINIMÁLNĚ: 72 Kč
* vepřová konzerva má jen 50 % masaZdravější varianta dle Blesku
● mix mleté maso (200 g) – 23,16 Kč
● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
● hladká mouka
● sůl
● 2 až 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
● koření na mleté maso nebo špagety
● trochu oleje
● 100 g strouhaného sýra – 18,45 Kč
● špagety – 14,90 Kč
MINIMÁLNĚ: 69 Kč (–3 Kč)4.Fazolový guláš
Kuchařka MPSV
● 1 cibule – 1,59 Kč
● 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
● hladká mouka
● klobásky (100 g) – 18,45 Kč
● konzerva bílých fazolí (400 g) – 13,90 Kč
● konzerva červených fazolí (400 g) – 13,90 Kč
● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
● sůl, pepř
MINIMÁLNĚ: 60 Kč
*konzerva obsahuje 60 % pevného podíluZdravější varianta dle Blesku
● 1 cibule – 1,59 Kč
● 3 stroužky česneku – 2,70 Kč
● hladká mouka
● klobásky (100 g) – 18,45 Kč
● bílé fazole (270 g) – 16,70 Kč
● červené fazole (270 g) – 18,80 Kč
● rajský protlak (115 g) – 9,50 Kč
● sůl, pepř
MINIMÁLNĚ: 68 KČ (+8 Kč)5.Masové kuličky
Kuchařka MPSV
● vepřová konzerva (190 g) – 13,45 Kč*
● půl sáčku varné rýže – 2,97 Kč
● 1 vejce – 1,83 Kč
● 1 cibule – 1,59 Kč
● 2 až 3 lžíce strouhanky
● koření, sůl, pepř
MINIMÁLNĚ: 20 Kč
* vepřová konzerva má jen 50 % vepřovéhoZdravější varianta dle Blesku
● mleté maso (95 g) – 14,25 Kč
● rýže – 2 Kč
● 1 vejce – 1,83
● 1 cibule – 1,59 Kč
● 2 až 3 lžíce strouhanky
● koření, sůl, pepř
MINIMÁLNĚ: 20 Kč (+0 Kč)6.Zapékané brambory
Kuchařka MPSV
● brambory (1 kg) – 15,90 Kč
● vepřová konzerva (290 g) – 26,90 Kč*
● 2 cibule – 3,18 Kč
MINIMÁLNĚ: 46 Kč
* vepřová konzerva má jen 50 % vepřovéhoZdravější varianta dle Blesku
● brambor (1 kg) – 15,90 Kč
● vepřové maso (145 g) – 21,75 Kč
● 2 cibule – 3,18 Kč
MINIMÁLNĚ: 41 Kč (–5 Kč)7.Jak zužitkovat vše?
Součástí kuchařky jsou i tzv. záchranářské recepty z iniciativy Zachraň jídlo, jejichž smyslem je zabránit plýtvání surovinami. Co lze zkusit?
Chlebová buchta s čokoládou
Starší pečivo nakrájejte na menší kousky. V míse rozšlehejte pár vajec, přidejte cukr, smetanu, mléko, trochu rumu, vanilkový cukr, skořici, pomerančovou kůru, muškátový oříšek, špetku soli. Do formy vymazané máslem a vysypané cukrem nasypte nakrájené pečivo, čokoládu nakrájenou na menší kousky a zalijte připravenou směsí. Pečte na 180 stupňů cca 20 minut.
8.Co kuchařce říkají výživoví odborníci?
Pavel Suchánek: Chvalitebný počin
„V první řadě je třeba si uvědomit, že Úsporná kuchařka vychází z potravin, které je možné běžně sehnat v potravinových bankách, což už samo o sobě částečně limituje možnosti striktního dodržování zásad zdravé výživy… Proto si myslíme, že je třeba ocenit zastoupení zeleniny a ovoce ve velké části receptů, časté jsou i recepty z luštěnin. Je kladen i důraz na pestrost používaných a konzumovaných tuků a snaha o preferenci rostlinných tuků tam, kde to receptura umožňuje.“
Kateřina Cajthamlová: Jako za socíku
„Recepty mi připadají opsané z Vlasty nebo Praktické ženy – časopisů »pro hospodyňky« z let 1950 až 1989. Zkrátka hrůza. Moderní recepty chybí zcela, rybí pokrmy jsou výlučně reprezentovány přídavkem tuňáka v konzervě, luštěniny představuje jen hnědá čočka a fazolové konzervy. Chybí recepty využívající různé druhy klíčků, bylinek či použití kvašené zeleniny, což jsou už dnes rozšířené metody moderního přístupu ke stravování, a navíc patří mezi levnější způsoby vaření z domácích zdrojů.“
Video: Zelené superpotraviny: Proč nepatří do dětského jídelníčku?
A co kdyby jste vy chudí raději mákli v nějaké kolbence ,nebo u kasy marketu .Také jsem zprovodil experta , chtěl dvacku , povídám támhle pod tím komínem ,přijímají a už dvacku nechtěl.