Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Může je to zabít.“ Majitelé ládují kočky antikoncepcí a ibalginem

Autor: ula - 
27. června 2018
05:40

Místo kastrace raději antikoncepce určená lidem. I takový přístup volí někteří majitelé vůči svým mazlíčkům, můžou je přitom klidně i zabít. Veterináři se neustále setkávají s případy koček i fen, kterým majitelé dávají antikocepci a zvířata v důsledku jejich dlouhodobého užívání umírají. Lidé neváhají svým mazlíčům dát i lidské léky na bolest nebo s paracetamolem. Ty však jsou pro zvířata také toxické.

Veterinářka Martina Načeradská se velmi často setkává s majiteli, kteří dávají kočkám antikoncepci pro lidi. „Přijde jim to jednodušší než kastrace nebo chtějí kočky krýt později a ještě je nechtějí kastrovat,“ vysvětlila důvody majitelů veterinářka.

„Antikoncepce je samozřejmě pouze na lékařský předpis. „Majitelé si ji vozí z Francie. Není to legální, ale dělá se to běžně,“ uvedla Načeradská pro Blesk Zprávy. Antikoncepce může způsobit zvířeti různé komplikace, záleží na druhu.

Nádory vaječníků a dělohy, selhání jater

„Obecně platí to, že čím blíž cílovému orgánu působí, tím horší to pro tělo je. Osobně mám dobré zkušenosti například s deslorelinem, který působí přímo na úrovni hypofýzy, ale není registrovaný pro kočky, je poměrně bezpečný,“ vysvětluje veterinářka.

„Ale stejně se jako vedlejší účinek může u kočky samice objevit zánět dělohy, případně pokud se kočce nebo kocourovi tento implantát aplikuje, dříve než jsou pohlavně dospělí, může se stát, že u nich pohlavní dospělost nikdy nenastoupí,“ dodává zvěrolékařka.

Problém jsou ovšem přípravky na bázi progestagenů. Ty působí přímo na vaječníky a dělohu. „Vedlejším účinkem jsou pak tumory vaječníků a dělohy, dále také tumory mléčné žlázy, které jsou u koček z 90 procent karcinomy, záněty dělohy a v neposlední řadě i cirhóza jater, což vede k jejich selhávání,“ varuje Načeradská.

Fenka se dusila, kočka měla epileptické záchvaty

„Vybavuji si jeden velmi smutný případ fenky, která měla tumory mléčné žlázy, opakovaně dostávala antikoncepci, když se dostala ke mně, měla už metastázy na plicích a dusila se. Musela jsem ji utratit,“ vzpomíná veterinářka.

Další případ byla kočka, která trpěla epileptickými záchvaty a nakonec se ukázalo, že majitel podával kočce několik let antikoncepci, kterou si sám sehnal. Zvířeti selhala játra a kočka musela být utracena.

Někdy je antikoncepce třeba

Podle Načeradské je ale někdy antikopce pro kočky třeba. „V takových případech pak používám léky typu deslorelin, které jsou bezpečné. Pokud se jedná o chovatele, který nechce, aby se mu spářily kočky, které se nemají pářit, tak je potřeba nějakou antikoncepci použít. Pokud se jedná o kočky, které nejsou určené do chovu, tam jednoznačně volím kastraci, protože chirurgický zákrok, je mnohem šetrnější vůči tělu než dlouhodobé působení syntetických hormonů,“ vysvětlila veterinářka.

Někteří veterináři nebezpečnou antikoncepci doporučují

Zvěrolékařka zároveň uvedla, že o možnosti užití antikoncepce na bázi nebezpečných progestagenů se učila ještě na škole. „Studie ukazují, že pokud se používají ve velmi nízkých dávkách po omezenou dobu, tak by těžké vedlejší účinky mít neměly, ale sama osobně je vůbec nedoporučuji. I když vím, že někteří chovatelé s nimi mají dobré zkušenosti, tak pokaždé, když kastruji kočku, která takovou léčbu absovovala, tak na děloze a vaječnících je to vidět,“ doplnila Načeradská.

Naopak některým zvířatům může šetrná antikoncepce zachránit život. Podává se např. fretčím samičkám. Pokud jejich říje trvá příliš dlouho, tak hladovějí a je třeba toto období uměle přerušit.

Zabiják ibuprofen a aspirin

Lidé často dávají psům nebo kočkám i léky s paracetamolem nebo ibuprofen. Obojí je pro kočky i psy velmi toxické, zejména léky na bolesti - jediná dávka může být i smrtelná. Nebezpečný může být pro kočky i aspirin, protože může způsobit akutní krvácení do zažívacího traktu.

Video  Pes a kočka chrání nového člena smečky  - Youtube.com / Mashup
Video se připravuje ...

Josef124 ( 7. prosince 2018 22:27 )

To by mě nikdy nenapadlo dávat kočce antikoncepci. Taky máme doma kočku a nechtěli jsme koťata, tak jsme ji nechali vykastrovat na klinice https://www.metropolevet.cz/kastrace-kocky-praha/ a teď už máme klid.

Zobrazit celou diskusi