Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Znásilnění, sexuální otroctví a vraždy. Ženám toho prý nejvíc hrozí v Indii

Autor: Darina Jíchová - 
26. června 2018
23:00

Tou nejnebezpečnější zemí na světě je pro ženy Indie. Zvláště pak kvůli sexuálnímu násilí, pašování lidí a sexuálnímu otroctví, které jsou v Indii běžné. Uvádí to aspoň výzkum Nadace Thomson Reuters, na závěrech se shodlo 550 expertů. V žebříčku 10 nejnebezpečnějších zemí pro ženy se na desátém místě umístily pak také Spojené státy, uvedla stanice CNN.

Jedním z hlavních ukazatelů bylo sexuální a domácí násilí na ženách, Indky jsou také nejčastějšími oběťmi útoků kyselinou a mrzačení ženských pohlavních orgánů. Míra ohrožení žen ve státě v posledních letech výrazně stoupla a Indie, která se ve stejném průzkumu před sedmi lety umístila na čtvrtém místě, letos „žebříčku“ nebezpečných států pro ženy jednoznačně vede.

Protesty kvůli znásilnění a vraždám

V Indii v současné době probíhají četné protesty proti znásilňování dívek. Pozornost se zaměřuje zvláště na dva nesouvisející případy, znásilnění a vraždy dívek ve věku 16 a osm let. Indická vláda v boji proti sexuálnímu násilí schválila výnos, podle kterého je možné osobu usvědčenou ze sexuálního zneužívání dětí mladších 12 let odsoudit k trestu smrti.

Od dubna lidé demonstrují za větší ochranu pro ženy, jedná se o největší protesty od roku 2012, kdy lidé vyšli do ulic kvůli znásilnění a vraždě vysokoškolské studentky. Přestože vláda přišla s přísnějšími tresty pro násilníky, nebezpečí, které ženám v zemi hrozí, se zatím nepodařilo snížit. Na policii je podle oficiálních údajů denně nahlášeno 100 sexuálních napadení. Jen v roce 2016 prý došlo ke 40 tisícům útoků, to je o 12 procent více než v roce 2015.

Dopad kampaně #MeToo

Mezi první Indii a desáté USA se zařadily Afghánistán, Sýrie, Somálsko, Saúdská Arábie, Pákistán, Kongo DR, Jemen a Nigérie. USA je jedinou západní zemí na seznamu a podle expertů za to může hnutí #MeToo. „Respondenti dokonce označili USA, společně se Sýrií, za 3. nejnebezpečnější zemi, co se znásilnění a nedostatečné právní ochrany týče,“ uvádějí experti ve své zprávě a dodávají: „Z hlediska ostatních měřítek si ale USA vedly lépe.“

Nadace Thomson Reuters už stejný výzkum provedla v roce 2011 a jmenovala Afghánistán, Kongo, Pákistán, Indii a Somálsko jako 5 nejnebezpečnějších zemí pro ženy. „Před třemi roky světoví lídři slíbili, že do roku 2030 vymýtí násilí na ženách a dívkách a zajistí jim rovnoprávnost nejen v osobní, ale i politické, ekonomické a veřejné sféře. I přes tento slib platí, že každá třetí žena se za život setká se sexuálním a fyzickým násilím,“ stojí ve zprávě nadace.

„Stále také přibývá dětských nevěst, zhruba 750 milionů dívek je provdáno ještě před svými 18. narozeninami. Stoupá také počet náctiletých matek, které kvůli těhotenství čelí různým zdravotním problémů, rovněž odcházejí ze škol a přicházejí o vzdělání,“ dodávají odborníci.

Sexuální násilí jako přetrvávající problém

Výzkum nadace potvrdil, že sexuální násilí je v Indii obrovským problémem. „Ukazuje to přehlížení a nerespektování žen a jejich práv. Znásilnění, znásilnění v manželství, sexuální napadení a obtěžování, vraždy, všechny tyhle zločiny zůstávají nepotrestané,“ sdělil Nadaci Thomson Reuters Manjunath Gangadhara, politik za stát Karnátaka.

„Indie má sice nejrychleji rostoucí ekonomiku a je špičkou v oblasti technologie, ale měla by být zahanbena rostoucím násilím spáchaným na ženách,“ dodal Gangadhara. Kvůli sexuálnímu násilí je pod tlakem premiér Naréndra Módí a jeho vládnoucí Indická lidová strana (BJP). Opozice je viní, že nejsou schopni adekvátně adresovat této problematice. Jimi schválený trest smrti prý zatím nic nezměnil.