„Již v 9. století, dříve před kamenným hradem, za dob dřevěného hradiště Pšovanů, měla ve zdejší lokalitě prasknout skála a vzniknout hluboká trhlina, kterou tehdejší lidé nazývali bránou do pekel. No a právě skrze tento otvor, kromě sirného zápachu, měla vystupovat hovada pekelná beroucí na sebe podobu polozvířat, pololidí, měla činit lidem příkoří, škodit dobytku i úrodě,“ říká kastelán Miroslav Konopásek. Jak dodává později, při výstavbě již kamenného hradu (zřejmě první polovina 13. století), tuto štěrbinu „zazátkovali“. Hluboká prý byla tak, že zasypat nešla, a tak ji zatížili hradní kaplí.

Není to jen otázkou dávné historie, kdy se při jakékoliv zmínce o hradu obyčejným smrtelníkům orosilo čelo studeným potem a jako magnet přitahovala dobrodruhy. Svou tajemnou aurou fascinoval i za 2. světové války.

Houska se řadí k těm nejtajuplnějším objektům vůbec a během války si v ní Němci zařídili sídlo. „Schraňovali zde okultní literaturu, zednářskou i židovskou knihovnu. Malinko na Housce zkoušeli čarovat. Po válce, bohužel, hrad silně pocítil čtyřicetiletou vládu jedné strany a dědicové hradu (restituce) – pravnuci po prvorepublikovém prezidentovi Škodových závodů v Plzni (Šimonkovi) – jej jako danajský dar od devadesátých let postupně opravují,“ dodává Miroslav Konopásek.

Hrad Houska se každým rokem zvelebuje a stává se střediskem mnoha poutavých kulturních i tradičních akcí v okolí. A jeho tajemná energie? Říká se, že stačí na hrad jen pohlédnout…

Kdo ho postavil?

Jak ale hrad vznikl? „O životě na Housce, kromě jmen vlastníků, například Přemysla II. Otakara, snad již i jeho otce Václava I., šlechtických rodů pánů z Dubé, Smiřických, novodoběji Valdštejnů, Kouniců a podobně, se mnoho neví. To je právě na Housce to nejkrásnější... nedá se zjistit, kdo a kdy hrad postavil, a hlavně proč. Neví se nic o okolním osídlení, případné obchodní stezce či hranici, což bývaly obvyklé lokality pro výstavbu hradů,“ říká kastelán Housky Miroslav Konopásek. I proto starobylý hrad Houska na Českolipsku patří mezi nejvyhledávanější objekty milovníků magie a záhad.

Fotogalerie
12 fotografií