Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Supernebe“ Česka: Na Říp a Hrad z letadel kouká půl milionu lidí denně

Autor: bud - 
3. července 2018
06:15

Minulý týden padl absolutní rekord v počtu letadel, která „křižovala“ kolem zeměkoule. Celkem bylo v pátek uskutečněno 202 tisíc letů, což je nejvíce v historii. Lidé létají stále častěji, každý rok letecké společnosti přepraví přes tři miliardy lidí. A podobně je na tom i tuzemské nebe. Za poslední roky dramaticky stoupl počet letadel, která nad Českem přelétají. V průběhu léta je to až 3200 letů za den, které přepraví až půl milionu lidí.

Ještě nikdy ve světě nevzlétlo více než 200 tisíc letadel za den. A minulý týden to bylo hned 202 157 letů. Na historický rekord upozornil server Flightradar24, který zprostředkovává sledování tras letadel v reálném čase.

V průměru tak každou sekundu z ranveje vzlétla dvě letadla. „Byl to nejvytíženější den v roce,“ konstatoval server s tím, že šlo i o nejvyšší číslo za celou jeho existenci. Server přitom sledování letadel zprostředkovává od roku 2006.

Loni podle čísel mezinárodní organizace IATA (International Air Transport Association) přepravila komerční letadla víc než 3,6 miliardy cestujících, což je téměř o 70 % navíc oproti roku 2005. Za rok se celkem ve světě uskuteční 46 milionů letů. Momentálně je v provozu odhadem 26 600 letadel a dalších 2500 je připraveno v garážích. Pokud se započtou i armádní letadla, dosáhne číslo až 39 tisíc.

Video  Z Londýna do New Yorku za tři hodiny? Už za šest let by to mělo být možné  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters, boomsupersonic.com, hudebnibanka.cz/Louis Samuel Summervile, James - Come With Me
Video se připravuje ...

Nad Českem létají hlavně Němci

Rostoucí počet letů se projevuje i v českém vzdušném prostoru. Podle českého Řízení letového provozu (ŘLP) patří nebe nad Českem k vůbec nejvytíženějším v Evropě. Jen loni tady bylo uskutečněno 853 tisíc letů letadel z celého světa, což je o dvě procenta více než před rokem. A letos to bude ještě více.

„Jsme svědky enormního nárůstu v českém vzdušném prostoru, za první polovinu roku očekáváme cca 6% nárůst, ale nyní v červnu je meziroční nárůst skoro 10%, což by znamenalo téměř 88 000 letů v českém vzdušném prostoru za tento měsíc,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí ŘLP Richard Klíma s tím, že za celý rok se nad Českem očekává 870 tisíc letů.

„Pokud je průměrná kapacita jednoho letounu zhruba 150 osob, pak se po českém nebi bezpečně přepraví téměř 130 milionů pasažérů každý rok,“ dodal.

Běžně se nad Českem každý den pohybuje přibližně 2600 letadel. V létě, kdy je v provozu mnoho charterových letů, je to dokonce 3200 letadel. To je v průměru 350 až 480 tisíc cestujících denně. Nejčastěji jde o zákazníky německé Lufhansy, aerolinek Emirates a Tureckých aerolinií. „Každý den využije český vzdušný prostor cca 50 největších letadel A-380,“ upřesnil Klíma.

Podívejte se, jak to vypadá v Řízení letového provozu v Jenči u Prahy:

Zobrazit celou diskusi