Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Spadl z nebe do basy? Pilot »čmeláka« chtěl pozdravit svatbu. Na krku má tři trestné činy

Autor: Jitka Pecharová, Jiří Čada - 
6. července 2018
21:27

Je polámaný, trpí, ale je rád, že žije! Pilot »čmeláka« Petr R. (57) chtěl v pátek pozdravit z nebe svatebčany u zámečku v Klokočově, jenže zavadil o dráty vysokého napětí a zřítil se. Teď mu hrozí vězení!

„Ležím na jednotce intenzivní péče a necítím se dobře. Nechce se mi o tom mluvit,“ řekl Blesku do telefonu z lůžka hradecké nemocnice těžce zraněný letec. „Utrpěl zlomeniny končetin a pohmoždění hrudníku,“ specifikoval zranění muže mluvčí špitálu Zdeněk Tušl. Léčba potrvá několik měsíců.

Udělal chybu

K nehodě se Petr R. nechtěl vyjadřovat. Z jeho slov ale bylo jasné, že zřejmě udělal chybu. „Nebyla tam závada,“ řekl pilot a jednatel společnosti v Chrudimi, která 20 let poskytuje letecké práce pro zemědělství, vodohospodářství, lesy a také letecké opravárenství a ukázkové lety.

Pocta šéfovi

Nešťastný let práškovacího »čmeláka« nad hlavami svatebčanů měl být jakousi poctou a připomínkou letce, který býval nadřízeným zraněného Petra R. a zároveň patřil k rodině nevěsty. Pilot ale asi 200 metrů od místa sňatku zavadil o dráty. Spadl u stavení zdejší rodiny, stroj se odrazil od země a zabořil se do zdi stodoly, v níž její majitel kousek od stěny opravoval sekačku.

Letci hrozí stíhání

Pád letounu vyšetřuje letecká inspekce a policie. „Jsme ve stadiu prověřování,“ opakovala pouze policejní mluvčí Stanislava Miláčková. Z vyjádření její nadřízené Dany Čírtkové lze ale usoudit, že havárii zavinila chyba pilota.

Policisté ho podezírají ze tří trestných činů. „Pád letounu prověřujeme jako přečiny obecného ohrožení z nedbalosti, poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, to jsou ty stržené dráty a následně poškození cizí věci,“ bilancovala Čírtková. Pilotovi tak hrozí až pět let vězení a zákaz činnosti…

VIDEO: Na letišti v Letňanech se při přistání poškodilo malé sportovní letadlo.

certicekjity ( 6. července 2018 21:55 )

 Že Vám není trapně, obtěžovat člověka v nemocnici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání