Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Papežové v objetí: František se setkal s nemocným Benediktem. Bývalá hlava církve je na vozíku

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. července 2018
15:58

Papež František ve vatikánské bazilice jmenoval oficiálně 14 nových kardinálů, 11 z nich s právem volit příštího papeže, informoval vatikánský rozhlas. Ceremoniálu přihlížel také papež Benedikt XVI., který v roce 2013 jako první papež v posledních šesti stoletích rezignoval. Celkem má nyní římskokatolická církev 226 kardinálů, z nichž 74 jmenoval František během svého pětiletého působení v jejím čele.

Devadesátiletý Benedikt se jen zřídka objevuje na veřejnosti, počátkem tohoto roku tiskem proběhla zpráva, že trpí poruchou nervového sytému. Pohybuje se kvůli tomu převážně na invalidním vozíku. Sám uvedl, že je ve finální části svého života, kterou v dopise adresovaném veřejnosti nazval „pouť k domovu“. František svého předchůdce vřele uvítal, mají mezi sebou velmi dobré vztahy.

Odolávejte pokušení, vyzval papež

Mezi nově jmenovanými kardinály je například i Iráčan, Palestinec, Japonec nebo Madagaskarec. Muži složili přísahu a převzali v rámci bohoslužby jmenovací dekrety, birety a prsteny. Papež je při této příležitosti vyzval, aby odolávali pokušení a pomáhali potřebným na okraji společnosti.

Papež František jmenoval 14 nových kardinálů. Papež František jmenoval 14 nových kardinálů. | Reuters

V církvi je 125 kardinálů mladších 80 let, kteří mohou volit nového papeže, pokud by ten současný zemřel nebo odstoupil. Z nich 59 jmenoval František, 47 jeho předchůdce Benedikt XVI. a 19 Jan Pavel II.

Dialog mezi křesťany a muslimy

Asi nejvýznamnější osobností mezi novými kardinály je patriarcha chaldejské církve, Iráčan Louis Sako, který hlasitě upozorňuje na perzekuce křesťanů v Iráku. Oproti roku 2013, kdy v zemi bylo přes 1,5 milionu křesťanů, jich tam nyní podle Saka žije jen 400 tisíc. „Je to naše země, byli jsme tu ještě před muslimy,“ sdělil Sako novinářům. Hodlá se zasadit o to, aby mezi náboženstvími probíhal otevřený dialog a aby víry došly k vzájemnému porozumění.

Video  "Je můj otec v nebi?" ptá se malý chlapec papeže  - Youtube
Video se připravuje ...

 

Zobrazit celou diskusi