Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Němcům došla s migranty trpělivost, budou kempy u hranic: Co to znamená pro Česko?

  • Autor: Tomáš Belica - 
    4. 7. 2018
    05:00

    Willkommen in Deutschland! Tak tento vřelý přístup vůči uprchlíkům Německo definitivně opouští, vždyť také málem rozbil tamní vládní koalici. Německo teď chce více hlídat hranice se svými sousedy, odkud migranti přicházejí. Zatím se protiimigrační opatření týká hlavně Rakouska, experti ale nevylučují, že »utahování šroubů« bychom mohli pocítit i my.

    Německá vláda nepadne! Kancléřka Angela Merkel (63, CDU) a ministr vnitra Horst Seehofer (68, CSU) našli společnou řeč ohledně migračního sporu. „Dohodli jsme se,“ řekl po jednání vládní koalice Seehofer, který ještě v neděli hrozil svou rezignací.

    Ten totiž původně požadoval odmítat již na německých hranicích ty migranty, kteří už byli registrováni v jiné zemi Evropské unie. Merkel byla proti, obávala se, že by pak své hranice uzavřely i další státy EU, a chtěla si napřed zajistit dohody o přebírání osob s jednotlivými zeměmi.

  • 1.Babiš chválí

    Německý kompromis spočívá v zachycování migrantů na německo-rakouské hranici, odkud migranti do spolkové země míří. Merkel souhlasila se zřízením tranzitních center na hranicích s Rakouskem, odkud budou migranti registrovaní jinde v EU vraceni. „Německo dalo jasně najevo, že ten, kdo se vylodí v Itálii nebo v Řecku, nemá právo vybrat si žít v Německu. Snad to Itálie a Řecko pochopí a zavřou hranice,“ komentoval dohodu premiér Andrej Babiš (63, ANO).

    Premiér Andrej Babiš (ANO) Premiér Andrej Babiš (ANO) | Blesk / David Malík

  • 2.Koalice ochotných

    Už minulý týden na summitu v Bruselu se šéfové států a vlád EU dohodli na vzniku tzv. dobrovolných hotspotů. V těchto centrech v zemích, které budou ochotny si uprchlíky vzít, se rychle rozhodne, zda uprchlík opravdu potřebuje pomoc, nebo zda jen přišel do Evropy za lepším životem. Takové by pak čekalo vyhoštění. Že by hotspoty zřizovalo také Česko, to se čekat nedá. To již dříve ostře odmítalo povinné kvóty.

    Angela Merkelová Angela Merkelová | ČTK

  • 3.Jak se německá opatření dotknou Česka?

    Na rakousko-německých hranicích vláda zřídí tranzitní centra, odkud chce »lifrovat« migranty do zemí EU, kde byli poprvé registrováni – nejčastěji jde o Řecko a Itálii. Více střežit svou jižní hranici chtějí i Rakušané.

    Co by opatření znamenala pro Česko? „Pokud budou efektivní, nedá se vyloučit, že část těch lidí bude proudit do Německa přes naše území,“ řekl Blesku bezpečnostní expert Andor Šándor.

    U libyjských břehů se podařilo zachránit 123 uprchlíků, sedm ne U libyjských břehů se podařilo zachránit 123 uprchlíků, sedm ne | Profimedia.cz

  • 4.Mohou i v Česku vzniknout »hotspoty«?

    Hotspoty, tedy centra, kde se uprchlíci rychle »proklepnou« a zjistí se, zda mají nárok na azyl či nikoliv, jsou zatím jen v jižních státech EU. Unie se na bruselském summitu shodla, že hotspoty mají být hlavně také v místech, odkud uprchlíci na moře vyplouvají, tedy v Libyi či v Tunisku. „Hotspot má smysl jen tam, kde čelíte migraci,“ říká exministr zahraničí Cyril Svoboda. Také vláda dlouhodobě prosazuje, že migrantům se pomáhat má, ale jen mimo území Unie.

    Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer Předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer | Reuters

  • 5.Pokud hotspoty nezřídíme, jak Česko pomůže?

    Je možné, že Česko bude muset přispívat na migranty ještě více peněz. „Otázka finančních kompenzací těm zemím, které se o uprchlíky na svém území starají, je na místě, a neviděl bych to jako trest pro Českou republiku. Ale to je jenom teorie, to zatím nebylo schváleno,“ říká politolog Jiří Pehe. „Pokud chceme zbytku Evropy dokázat, že to myslíme vážně, tak bychom měli finanční pomoc zvýšit,“ dodává. Vedle toho ČR už teď vysílá policisty vypomáhat na vnějších hranicích EU.

    Merkelová a Seehofer ve sporu o migranty. Merkelová a Seehofer ve sporu o migranty. | ČTK, Blesk - Ramon Hofman

  • 6.Jaký je výhled přílivu uprchlíků?

    Podle evropské »pohraniční« agentury Frontex se v květnu do EU za prvních pět měsíců letošního roku dostalo kolem 43 200 uprchlíků. To je o 46 % méně, než loni za stejné období. „Teď se velmi daří ilegální migraci kontrolovat. Migrace ale bude pokračovat, protože důvody jsou vážné: jsou lidé, kteří žijí v oblastech, kde není vůbec žádná voda, kde jsou mimořádně těžké životní podmínky, válka...“ míní Cyril Svoboda.

    Exministr Cyril Svoboda Exministr Cyril Svoboda | Foto CNC - Martin Přibyl

  • 7.Kolik migrantů teď v Česku je?

    Podle údajů cizinecké policie od letošního ledna do konce dubna pobývalo v ČR nelegálně 1565 osob, o 28 více než loni za stejné období. Při pokusech dostat se přes Česko do Německa, tedy z hlediska tranzitní migrace, bylo zajištěno 109 osob, nejvíce Iráčanů a Nigerijců. Ti se do ČR dostávali nejčastěji ze Slovenska a Rakouska ukryti v kamionech a dodávkách.

    Loď Lifeline zakotví na Maltě, migranty si rozdělí několik zemí Loď Lifeline zakotví na Maltě, migranty si rozdělí několik zemí | ČTK