Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nestačí hltat informace.“ Arcibiskup Gaubner na Velehradě zmínil i šmejdy

Autor: ČTK, nkov - 
5. července 2018
13:25

Sté výročí vzniku Československé republiky ve čtvrtek při slavnostní bohoslužbě na Velehradě připomněl olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Vyzval k většímu zamyšlení nad podstatnými otázkami. „Nestačí hltat informace, které nabízejí falešný pocit, jako bychom už věděli všechno. Je třeba hledat skutečnou moudrost,“ uvedl v kázání Graubner.

Bohoslužbě, která se na moravském poutním místě pravidelně koná u příležitosti svátku sv. Cyrila a Metoděje, přihlížely za slunečného počasí tisíce lidí, kteří zaplnili nádvoří před bazilikou.

Mnohé příležitosti se podle Graubnera v mladých dějinách země dobře nevyužily. „Neseme zodpovědnost za skutečnosti, které nahánějí strach nejen tím, že roste politický vliv potomků diktátorů. To je jen jeden z důsledků naší slepoty a neschopnosti vidět v souvislostech, ptát se po příčinách a důsledcích či ukazovat ochotu vzdát se nějakých příjemností a dívat se dál než na přítomnost a na své vlastní já,“ uvedl Graubner.

„Proto neumíme odhalit novou tvář ideologie, když ji šíří někdo jiný. I když marxismus přesedlal z oblasti ekonomiky do oblasti kultury, stále bere svobodu, rozvrací řád a budí nenávist,“ dodal arcibiskup. Připomněl svaté Cyrila a Metoděje, kteří položili základy křesťanské kultury i státnosti. 

„Pohled do dějin nám ukazuje, že nejlepší plody našeho národa vyrostly vždycky z evangelia, které bylo přijato do života, které bylo přeloženo do řeči skutků. Ani dnes nemůžeme udělat pro náš národ nic lepšího, než se nechat vést boží moudrostí. Falešné ideologie, nepoctiví populisté, třeba mezi politiky, ani šmejdi mezi obchodníky nás nemohou zmást, když budeme moudře stavět na Božím slově,“ řekl Graubner.

Vzácná lebka přijela na Velehrad

Čtvrteční slavnostní poutní mši vedl kardinál Dominik Duka. Přítomni byli i další čeští i zahraniční biskupové. Na hlavním pódiu u oltáře byla umístěna lebka svaté Ludmily, která byla kvůli slavnostem převezena z Prahy na Velehrad.

„U příležitosti stého výročí vzniku Československa a 25. výročí od zasvěcení národa Panně Marii na Velehradě byla včera (ve středu) do Královské kaple převezena vzácná relikvie Svatovítského pokladu - lebka sv. Ludmily. První česká svatá a patronka naší země obě výročí propojuje a letos se po mnoha staletích vrátila na posvátný Velehrad,“ uvedl tajemník Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

V 15 hodin začne ve velehradské bazilice ještě mše svatá byzantsko-slovanského ritu. Povede ji Ladislav Hučko, titulární biskup orejský a apoštolský exarcha.

flora ( 6. července 2018 15:38 )

Položili základy křesťanské kultury a státnosti. A šlo celkem dobře, jako první si sepsali Soudní zákoník pro laiky. V něm byly stanoveny i přísné tresty pro ty, kteří konají pohanské oběti a obřady, mimo jiné propadnutí veškerého majetku chudým. Nikde se nepíše jakým chudým, pochybuji, že sousedovi z vedlejší chalupy, který již křesťanství přijal. Spíš to tipuji na "chudé" kněží

paska ( 5. července 2018 16:43 )

Nechápu, když měl projev prez.Zeman, bylo řečí našich sluníčkářů, ODS,TOP a dalších vyvrhelů co to mele. Tento pán na církevní svátek mlel až moc Fialo, Kalousku a další nemehla

notysek ( 5. července 2018 13:49 )

Téma potomkama diktátorů měl na mysli Pelikána a Rycheckého.

Zobrazit celou diskusi