Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útok v dovolenkovém ráji Čechů: Odpůrci masové turistiky napadli autobus plný výletníků

Autor: Mii - 
11. července 2018
14:28

Španělská extremistická skupina Arran tento týden znovu zaútočila na turisty. Dva její členové odchytli v katalánské metropoli Barceloně dvoupatrový autobus plný dovolenkářů a se zapálenými světlicemi jej posprejovali a vyvěsili na něj transparent „Zastavme masovou turistiku v Katalánsku“. Podobné útoky poslední dobou přibývají.

Oba muži autobus rychle opustili, potvrdil dopravní úřad Barcelony. Nikdo z turistů nebyl zraněn a na autobusu nevznikla škoda, jen bude muset být vyčištěn.

Skupina Arran později na facebooku napsala, že útok v Barceloně byl jedním ze tří, které provedla. Další měly proběhnout ve Valencii a hlavním městě Mallorcy Palmě. „Během dne jsme zahájili akce v Barceloně, Valencii a Palmě, kterými chceme ukázat, že turisté sem nepatří. Celkem jsme zastavili tři autobusy, které vezly turisty přiživující se na našem utrpení. Musíme se stěhovat pryč, platíme nemravné nájmy a pracujeme v nejistých zaměstnáních za příšerné mzdy,“ popisovala skupina v příspěvku. Podle ní nejde o fobii z turismu, ale boj o přežití.

Spreje i dýmovnice 

Skupina Arran provedla během posledních měsíců několik akcí namířených proti turistům. V červnu se v Barceloně jeden z členů připoutal k soše od Antonia Gaudího, čímž chtěl protestovat proti efektu turismu na místní obyvatele, kteří jsou podle něj vykořisťováni. Tehdy uvedl, že demonstrace u Gaudího sochy byla jen začátek ze série plánovaných útoků.

Nejčastěji nicméně Arran útočí na autobusy, které posprejovávají slogany typu „Turismus zabíjí místní obyvatele“ nebo propichují pneumatiky. V srpnu 2017 zaútočil jeden z členů skupiny na restauraci na Mallorce, hodil tam dýmovnici.

Lidem vadí hlavně růst nájmů

Zástupce barcelonské starostky Gerardo Pisarello označil nedávné protesty za symbolickou iniciativu. „Je to jedna z věcí, která se může stát v Barceloně. Musíme začít o problematice debatovat,“ řekl pro server expres.com.

Podobně silné protesty se často konají také na ostrově Mallorca a ve městě San Sebastian. Místním lidem vadí, že kvůli enormnímu přívalu turistů, kteří Španělsko čím dál častěji volí jako svou dovolenkovou destinaci, rostou nájmy a mnoho běžných občanů je nezvládá platit. Lidem také vadí rušení noční klidu, znečišťování památek a neúcta k místnímu prostředí.

mopsamanda ( 13. července 2018 13:30 )

Já je na jednu stranu chápu. Pokud je město plné turistů, kteří jsou schopni pustit korunu, euro atp., tak logicky ceny stoupají. Pokud stoupá množství bytů ve městě, které jsou zapojeny do cestovního ruchu, tak logicky ceny nájmů stoupají. Pro běžné lidi to znamená akorát často neadekvátní zvýšení ceny za jejich každodenní potřeby, které postupně nebudou schopni uspokojit. Navíc turisté žijí často nočním životem, a když bydlí v nějakém pronajatém bytě, tak pro ty ostatní nájemníky je to peklo. Toto není jen problém Barcelony, ale i jiných měst včetně Prahy. Ano, člověk se chce někam podívat, ale nemělo by to být na úkor místního obyvatelstva. Centra velkých měst se kvůli turistům a vysokým cenám včetně nájmů začínají vylidňovat, běžní lidé se přesouvají na periferie, já nemyslím, že by to bylo dobře.

Zobrazit celou diskusi