Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Světlo láká brouky, hnijící odpadky mouchy. Jak moc je hmyz v bytě nebezpečný?

Autor: ula - 
15. července 2018
06:37

Když necháme v letních měsících po setmění otevřené okno a rozsvíceno, můžeme si být jistí, že kolem lustru a lampiček bude brzy poletovat různý hmyz. Jistě rozpoznáme můry, které nejsou nijak nebezpečné, často si pleteme neškodné tiplice s obřími komáry. Daleko větší problém mohou být v horku nevynesené odpadkové koše, které lákají mouchy. Jaký hmyz nám létá do bytu a proč? A je nějaký opravdu nebezpečný?

Hmyz nám létá do bytu náhodou, nebo si ho nějakým způsobem přilákáme. „Hmyz aktivující večer a v noci se orientuje podle světla měsíce a hvězd, které pro něj představují jakési navigační body. Přímý let udržuje podle toho, že na něj dopadá měsíční svit pod stále stejným úhlem,“ řekl pro Blesk Zprávy Aleš Bezděk z Entomologického ústavu Biologického centra AV ČR.

Pokud větráte, je horko, podmračená obloha a máte otevřené okno, pak to jsou ideální podmínky, abyste hmyz popletli a on místo na světlo měsíce začne reagovat na rozsvícený lustr,“ zmínil odborník.

Vyjmenovat druhy hmyzu, které nám zalétnou do bytů, není podle Bezděka snadné. Jde například o noční motýly, brouky jako je kvapník plstnatý nebo ploštice. Některé druhy hmyzu se do bytů dostávají až na podzim, protože zde hledají místo k přezimování, například pozemka obecná, vroubenka americká.

„Obří komáři“ a kobylky

Lidé se často děsí tiplic, které si pletou s obřími komáry. „Tiplice připomíná tvarem těla komára, ale je mnohem větší. Larvy tiplic žijí v zemi nebo třeba v hnijícím dřevě. Dospělá tiplice je pro člověka neškodná, její ústní ústrojí je uzpůsobeno pouze k olizování tekutin,“ zmínil Bezděk.

I když bydlíte třeba v pátém patře, můžete ve svém bytě najít kobylku zelenou. Ty dobře létají a otevřeným oknem se k vám dostane snadno. Není ale nebezpečná a dá se snadno chytit a pustit ven.

„Pokud se vám podaří v horkém počasí několik dnů nevynést koš se zbytky potravin, které v něm začnou plesnivět a hnít, během pár dnů se vám v bytě objeví mouchy, které do takového prostředí budou klást vajíčka,“ upozornil Bezděk.

„Létající hmyz není pro člověka nebezpečný. Nepříjemné mohou být mouchy, které se vyvíjejí nebo se vyskytují na exkrementech hospodářských zvířat, hnijícím mase a dalších potravinách. Na svých nohách totiž mohou přenášet patogenní mikroorganismy, cysty prvoků a podobně,“ dodal odborník.

Expert: Použijte sítě spíše než odpouzovače

Komáři podle Bezděka překvapivě do bytů přiliš nelétají. „Komáři zrovna nejsou dobří letci, do bytů létají spíše náhodou a vzácně. Pochopitelně, čím blíže bydlíte k místu, kde se komáři líhnou, tím se šance, že je potkáte v bytě, zvyšuje,“ vysvětlil. Komára tedy potkáte skutečně více venku, například u vody.

Pokud vám hmyz vadí, nejúčinnější je mechanická zábrana - tedy sítě do oken. Odborník je upřednostňuje i před odpouzovači do zásuvek.

Exotického hmyzu u nás bude přibývat

I když možná nebudete souhlasit, podle Bezděka je v Česku hmyzu málo. Na druhou stranu se k nám pomalu dostávají druhy z jiných kontinentů.

Už se u nás objevil komár tygrovaný, který může být přenašečem několika virových chorob, jako je například horečka dengue. Za pohyby hmyzu nemůže teplé počasí, nicméně podle Bezděka bude druhů z jiných kontinentů přibývat. „A nikoliv díky případné změně klimatu, ale prostě tím, že pohyb lidí a zboží po celé zeměkouli je značný, takže možnost zavléknout druh z kontinentu na kontinent je velmi snadné,“ uzavřel expert z Entomologického ústavu AV ČR.

Zobrazit celou diskusi