Pátek třináctého budí mezi lidmi vášně. Někteří ho považují za šťastný, jiní by zase nejraději nevytáhli paty z domu. Strach z pátku třináctého může být chorobný. Lékaři ho nazývají paraskavedekatriafobií, jde ale o poměrně vzácnou diagnózu.

Co se týče pátku třináctého, Češi nijak extrémně pověrčiví nejsou. Podle průzkumu agentury NMS pro společnost Sazka má obavy z tohoto dne jen čtvrtina lidí, a to nejvíce v Plzeňském kraji (42,3 %). Naprosto chladné naopak nechává obyvatele Královéhradeckého kraje, obává se ho totiž pouze desetina lidí! Pro 46,7 % dotázaných tento den nic výjimečného neznamená. Na pátek třináctého by se ale 46,9 % lidí nenechalo operovat a 41,3 % by v tento den neuzavřelo manželství.

Pro některé je pátek třináctého dokonce synonymem štěstí. Přes 14 % Čechů vnímá tento den pozitivně. Podle ředitele komunikace ve společnosti Sazka Václava Friedmanna je v pátek třináctého o sázení třikrát větší zájem než v jiné termíny.

Čeho se Češi bojí?

› Děsí vás, když vám přeběhne černá kočka přes cestu? Nejste sami! Smůla, kterou údajně černá kočka přináší, děsí až 42 % Čechů. Je tak nejobávanější pověrou a největší hrozbu představuje pro obyvatele Jihomoravského kraje.

› Rozbili jste zrcadlo? Tak vězte, že toho se nejvíce bojí v Moravskoslezském kraji a jižních Čechách. Pověře, která praví, že rozbité zrcadlo přináší smůlu, věří téměř třetina dotázaných, a vysloužila si tím stříbrnou medaili.

› Kanálům se na ulici vyhýbá 10,7 %, pozor si dávají především na Hradecku a Pardubicku.

› Rozsypané soli se obává 10,3 % a vůbec nejopatrnější jsou při solení Pražané.

› Vykročení pravou nohou je důležité pro desetinu Čechů, a to hlavně na Vysočině.

› Pod žebříkem vesele prochází většina dotázaných. Jen pro 2,1 % představuje tato pověra hrozbu, a to nejvíce v severních Čechách.

Pověrčiví jsou zejména mladí

Obecně se za spíše pověrčivé považuje 35 %, oproti tomu se 41 % za pověrčivé nepovažuje. Pouze 12,7 % z celkového počtu dotázaných odpovědělo, že jsou pověrčivými, a to především ve věku 27 – 35 let. Naopak pověrám vůbec nevěří 11 % respondentů, nejvíce ve věku 45 – 53 let. Zdá se tedy, že s věkem pověrčivost klesá.

Míra pověrčivosti podle krajů

1. Jihomoravský kraj 56,7 %

2. Moravskoslezský 56,1 %

3. Praha 55,7 %

4. Jihočeský 51,9 %

5. Olomoucký 50 %

6. Ústecký 50 %

7. Zlínský 44,4 %

8. Plzeňský 42,3 %

9. Středočeský 42,2 %

10. Vysočina 40,7 %

11. Pardubický 37,9 %

12. Královéhradecký 36,8 %

13. Liberecký 30 %

14. Karlovarský 15,4 %