Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech (28) vyhodil byt v Bostonu do povětří: Podle policie vyráběl bombu!

Autor: lm - 
13. července 2018
19:31

Osmadvacetiletý Čech Tomáš M. se postaral o pořádné pozdvižení v americkém Bostonu. Mladík vyhodil do povětří svůj byt, když manipuloval s chemikáliemi, podle policie se nejspíš dokonce pokoušel vyrobit bombu. Čech skončil s vážnými popáleninami v nemocnici, za nedovolené držení výbušnin a zbraní mu nyní hrozí kriminál.

K incidentu došlo v neděli 8. července krátce před jednou hodinou ráno místního času. Hasiči a policisté byli povoláni k hlášenému výbuchu v bytovém domě v ulici Webster ve východním Bostonu. Na místě našli vážně popáleného českého občana Tomáše M. (28), který byl následně převezen do nemocnice.

Policisté při následném prohledání místa činu objevili nelegálně drženou pušku, dvě pistole a přibližně stovku nábojů. Kriminalisté na místě objevili i různé chemikálie a trubky z PVC a dospěli k tomu, že se muž nejspíš pokoušel vyrobit bombu. K případu tak byli povoláni i vyšetřovatelé z FBI (Federální úřad pro vyšetřování).

Teroristický motiv byl ale prozatím vyloučen. „Nemyslíme si, že by to mělo něco společného s terorismem. Je to jen někdo, kdo tam má nějaké zbraně a hraje si s chemikáliemi a nějakým práškem a vypadá to, že mu to bouchlo do obličeje,“ sdělil médiím bostonský policejní komisař William Evans.

Mikula byl obviněn kvůli nedovolenému ozbrojování a držení výbušnin z celkem sedmi trestných činů. Podle žalobců to navíc není jeho první »škraloup«, v rejstříku má už záznam za krádež platební karty, krádež identity a další přečin spojený se střelnými zbraněmi. Jeho kauce tak byla stanovena na závratných 200 tisíc dolarů (cca 4,5 milionu korun) a úřady mu zabavily pas. U soudu by se měl objevit v srpnu.

V souvislosti s případem média připomínají tragédii, k níž došlo před pěti lety na bostonském maratonu. Bratři Tamerlan a Džochar Carnajev čečenského původu vyrobili bomby, které umístili do tlakových hrnců plných hřebů a zabili 3 lidi. Dalších skoro 260 lidí bylo zraněno. Tamerlan (†26) byl zastřelen při policejní honičce, jeho mladší bratr (nyní 24) dostal u soudu v roce 2015 trest smrti. K jeho výkonu ale zatím nedošlo.

luklovah ( 13. července 2018 22:15 )

Chudáci Američani takoví exoti jak jsou Češi to jim tam ještě chybělo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání