Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pilot si chtěl tajně zakouřit, lidem omylem ubral kyslík. Boeing šel k zemi

Autor: jer - 
15. července 2018
15:55

Touha dopřát si za letu elektronickou cigaretu mohla mít tragické následky. Boeing 737 na lince z Hong Kongu na pevninskou Čínu prudce klesl o 6000 metrů poté, co si pilot ve snaze maskovat kouř popletl ovládací prvky. A místo vypnutí cirkulace vzduchu ubral cestujícím kyslík. Na palubě letadla Air China bylo v tu chvíli 153 pasažérů a devět členů posádky, informoval web televize CNN.

Stroj mířil do města Dalian na severovýchodě Číny. Letadlo dosáhlo své letové hladiny, pak ale začalo prudce klesat. Během necelých devíti minut se dostalo z výšky 10 tisíc metrů na celé čtyři kilometry. Vyplývá to z GPS údajů, které pro CNN poskytl jeden z cestujících.

Podle Čínského úřadu pro civilní letectví (CAAC) vše způsobila trestuhodná nedbalost druhého pilota, který si chtěl bez vědomí kapitána zakouřit elektronickou cigaretu. Kopilot se chystal vypnout cirkulaci vzduchu, aby se výpary z jeho kouření nedostaly k cestujícím. Jenže stiskl špatné ovládací prvky, což vedlo k poklesu hladiny kyslíku v kabině letadla. Nedostatek kyslíku spustil varovné systémy.

Aerolinka vyhodila celou posádku

Podle Čchiao I-pina z CAAC bude úřad nekompromisní a udělí řadu sankcí v souladu se zákony, tedy pokud bude závěr šetření odpovídat načrtnutému scénáři. Letecká společnost Air China mezitím vyhodila celou posádku stroje a doporučila CAAC, aby pilotům odebrala licence, než se případ vyšetří.

Podle čínských médií stroj po chvíli opět vystoupal do výšky přibližně 7500 metrů a doletěl do své destinace. Množství kyslíku v kabině bylo údajně „nižší než adekvátní.“

Cestující: Ani s kyslíkovými maskami nebyla panika

Pasažéř Hoby Sun poskytl novinářům údaje o letu a řekl, že všichni na palubě byli klidní. Žádná panika prý nenastala ani poté, co ze stropu spadly kyslíkové masky.

„Moc jsem na to nemyslel. Nevěděli jsme, co se děje. Personál to nejspíš také nevěděl,“ řekl Sun pro CNN. „Fyzicky mi nic není, ale psychicky ano. Když zavřu oči, vidím kyslíkovou masku,“ dodal.

Air China sídlí v Pekingu. Je součástí globální sítě Star Alliance. Disponuje více než 600 letadly. Minulý rok společnost podle svých statistik přepravila 102 milionů lidí. Při poslední a zároveň jediné nehodě stroje Air China zemřelo 129 lidí. Boeing 767 v roce 2002 ve špatném počasí narazil do hory v Jižní Koreji. Celkem bylo na palubě 166 lidí.

skaara ( 15. července 2018 21:52 )

Vy a Jameson jste jen obyčejní feťáci těžce závislí na nikotinu a patříte někma na odvykačku V letadle se prostě kouřit nesmí, protože je to extrémně nebezpečné a hlavně není kam odvětrávat ten odporný smrad, který jen dusil ostatní cestující. Hulení schvaluji třeba na letišti v takové té oddělené skleněné kostce, kterou jsem viděla třeba v Amsterodamu. Přes dým tam nebylo nic vidět, jen odporný bílý kouř. Tak tak si hulením třeba strhněte plíce, ale v letadle NIKDY !!!

pupak ( 15. července 2018 19:48 )

Souhlas. Zákaz kouření má smysl při startu, přistání, nebo při turbulencích. Jinak to je zbytečná buzerace pasažérů i posádky.

pupak_1 ( 15. července 2018 18:54 )

Proč se v letadlech nesmí kouřit? Je to naprosto nesmyslný zákaz. Při cestách do Asie si vybírám lety s přestupem napůl cesty (Dubaj), kde vykouřím půl krabičky i když letenka s jinou společností by se dala pořídit mnohem levněji. A jsem ochoten zaplatit mnohem víc za letenku společnosti, která se vzepře nesmyslným nařízením a bude provozovat linky, kde se smí v letadlech kouřit.

sores ( 15. července 2018 17:39 )

Okamžitě mu dát výpověď, on přeci bere zodpovědnost za své pasažéry, dobytek hulící.

y1xcvbnm ( 15. července 2018 17:03 )

tak už si to opravili ???? tisíc.... jaksi vypadl, že??? Pak vznikne hloupost

Zobrazit celou diskusi