Policisté obdrželi znalecký posudek, jenž hodnotí zranění, které číšník Miroslav V. (35) po surovém útoku nizozemských mlátiček utrpěl. Na základě jeho závěrů si případ převzali do kompetence kriminalisté z prvního oddělení Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk. To obyčejně řeší vraždy.

Podle Daňka to ale nutně neznamená, že by brutální útok měl být překvalifikovaný na pokus o vraždu – první oddělení se zabývá také případy těžkého ublížení na zdraví, za něž pachateli hrozí minimálně pět let za mřížemi. 

Číšník Miroslav, kterého na konci dubna brutálně zmlátila parta Nizozemců, ležel 17 dní v nemocnici a další dva měsíce se dává dohromady v domácí péči, jeho stav je ale stále špatný. „Léčení bude dlouhodobé. Pořád nevíme, co hlava udělá. Mirek je stále na neschopence, je doma s rodinou a dochází k lékaři,“ řekl jeho zástupce Jiří Brych.

Číšník dostal od opilých turistů rány pěstí, kopance do hlavy a musel na operaci. I když je z nejhoršího venku, není na tom psychicky dobře. „Nemůže chodit do práce, sedí doma a nemůže nic dělat. Těžko si představit, jak mu je,“ líčí Brych. 

Dva ve vazbě

Cizince po útoku chytila policie na letišti, když se chystali domů. Dva z nich propustila – útoku se podle záběrů spíše snažili zabránit. Další tři dostali podmínku a vyhoštění ze země a poslední dva, bratři Armin N. (28) a Arash (31), sedí ve vazbě a čekají na soud, kde jim hrozí až deset let za mřížemi. Armin poslal v minulém týdnu z vazby dopis, v němž se číšníkovi omluvil a nabídl jeho rodině finanční kompenzaci. 

Fotogalerie
27 fotografií