Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vražda Češky (†27) v Oslu: Chtěla svým utrpením ukázat lidem, že to jde změnit, říká kamarád Petr

23. července 2018
05:40

Byla inspirací pro mnohé. Ukázáním toho, jak trpěla a přitom se postavila strachu, chtěla pomoci ostatním. Tak vidí svou kamarádku firewalker (chodec po ohni) a bubeník Petr Havlan. Bohužel o ni přišel. Češka (†27) byla ubodána v Oslu. Z její vraždy je podezřelý expřítel, o kterém tvrdila, že ji pronásleduje.

Zavražděná žena se seznámila s českým expřítelem v Norsku, kam v roce 2012 odjela pracovat a studovat. Zaměstnána byla v baru, kde na sebe narazili. Nejdřív o 23 let staršího muže nechtěla, ale nakonec spolu skončili. Jak později Češka napsala, z muže se vyklubal tyran, který jí psychicky i fyzicky ubližoval.

Žena na svém blogu informovala, že ho chtěla opustit, ale prý byl schopný manipulátor. Nakonec otěhotněla a porodila holčičku (4). Jako východisko viděla návrat do Česka. Jenže v domovině teror pokračoval a muž byl nakonec za své tyranské chování a údajně i další delikty odsouzen na 3,5 roku vězení.

Z něj se nakonec dostal dříve už loni. Za Češkou se letos vydal do Osla, kam opět vyrazila za prací a kde se seznámili. Když se setkali na začátku července, došlo k hádce. Žena byla vážně pobodána a po převozu do nemocnice zemřela. Z její vraždy byl obviněn právě její expřítel, kterého se obávala a se kterým má dítě.

Můžeme potvrdit, že byla ubodána občanka České republiky. Napadena měla být 1. 7. Muž, který na ni zaútočil, je také českým občanem. Nyní je vyšetřován norskou policií. Toto vyšetřování by mělo trvat 5 až 6 měsíců. Trestní obvinění bylo po smrti ženy překvalifikováno z pokusu o vraždu na vraždu,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Před svou smrtí psala Češka blog, na kterém pomáhala ostatním, jak se vypořádat se strachem a následky domácího násilí. Pořádala dokonce i semináře, kde přednášela o útrapách, které prožila. Spolupracovali na nich i s Petrem Havlanem, který je firewalkerem a bubeníkem.

Byli jsme přátelé i kolegové,“ řekl Petr Blesk.cz. Její práce si moc vážil. „Strachem žijeme všichni a ona díky tomu mohla volněji zvládat své životní situace,“ vyjádřil se k její práci. Společně několika lidem ukázali, jak přemoci své obavy tím, že přejdou přes žhavé uhlíky.

Přešla přes ně i sama zavražděná Češka. „Provedl jsem ji přes uhlí, hodně jí to pomohlo,“ vzpomíná Petr. Žena se se silným zážitkem svěřila i na blog. Petrovi jeho kamarádka moc chybí. Vzpomíná na ni a vždy bude vzpomínat jen v dobrém.

Byla velmi přítomná a věděla, kam směrovala. Chtěla svým utrpením ukázat lidem, že to jde změnit. A můžeme se rozhodnout, jak chceme žít,“ vypráví dál firewalker. „Smutek přichází s tím, že věci nezměníme, a občas nás tak zaskočí se zprávou…Někdo ji zabil,“ uzavřel Petr.

Doporučujeme
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání