Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nebezpečná bakterie v dovolenkovém ráji Čechů. Nemusí pomoci ani antibiotika

Autor: Mii - 
16. července 2018
17:30

Otrava krve, zápal plic nebo meningitida. To jsou zdravotní problémy, které může způsobit bakterie Klebsiella pneumoniae, aktuálně řádící na Kanárských ostrovech, oblíbené dovolenkové destinaci Čechů. Bakterií se již nakazilo 13 turistů a Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) varuje, že nákaza by se mohla vyvinout v epidemii.

Podle ECDC by si všichni turisté cestující na Kanárské ostrovy měli být vědomi rizik, které jsou s touto cestou spojeny. Bakterie v oblasti řádí minimálně od začátku roku, kdy byl do nemocnice přijat první člověk s projevy Klebsiella pnuemoniae. Od té doby se nakazilo minimálně dalších 12 lidí. Ve všech případech šlo o turisty ze Švédska a Norska.

Přenos na „běžného“ turistu ovšem podle ECDC zůstává malý. Riziko se zvyšuje, pokud se člověk dostane na Kanárských ostrovech do nemocnice nebo do jiného zdravotnického střediska. Hrozí také, že lidé bakterii rozšíří do dalších zemí.

„Tato bakterie je obvykle neškodná, ale může způsobit smrtelné infekce včetně zápalu plic, sepse, meningitidy a hnisavého zánětu tkání,“ stojí v prohlášení ECDC. „Analýza celého genomu ukázala, že všechny případy nákazy pocházejí ze stejného zdroje. Jelikož na Kanárské ostrovy cestuje velké množství turistů, jedna nemocnice se může stát zdrojem nákazy pro další evropské země,“ uvádí středisko dále.

Hodná i zlá bakterie

Klebsiella pneumoniae je bakterie, která se běžně nachází v lidských střevech, kde je součástí přirozené mikroflóry. Problémy způsobuje až tehdy, když se dostane mimo střeva. Člověk se jí tak může nakazit a onemocnět, i když je pro něj přirozená. V takovém případě nastávají problémy, jelikož se z ní může stát tzv. „superbug“ – bakterie odolná na antibiotika.

Pokud je člověk bakterii vystaven, jaké následky ponese, záleží na jeho zdravotním stavu. Riziko se zvyšuje u alkoholiků, lidí s rakovinou, cukrovkou nebo problémy s játry, ledvinami a plícemi. Přenos obvykle probíhá přímým kontaktem, například když se špinavé ruce dotknou zranění. Z toho důvodu se bakterie často šíří v nemocnicích.

Lidé by si měli dávat pozor na tyto symptomy:

  • horečka
  • kašel
  • bolest na hrudi
  • problémy s dýcháním
  • krvavý hlen

Jako nejlepší prevence zůstává časté mytí rukou, hlavně když si chce člověk sáhnout na oči, ústa nebo nos. Také je třeba důkladně vymývat různá zranění a škrábance, a často vyměňovat náplasti a obvazy.

Kanárské ostrovy jsou oblíbenou dovolenkovou destinací. Jen z Evropské unie ji v roce 2016 navštívilo 16 milionů lidí. Mezi nejnavštěvovanější ostrovy patří Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera a El Hierro.

Zobrazit celou diskusi