Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zaměstnanci Amazonu jdou do stávky. Poláky a Španěly podpoří Němci

Autor: ČTK - 
16. července 2018
20:01

Tisíce zaměstnanců německých skladů největšího internetového prodejce Amazon vstoupí v úterý do stávky za lepší pracovní podmínky. Připojí se tak k protestům kolegů ve Španělsku a v Polsku, které se shodují s dnem, kdy začíná ve firmě její velká prodejní slevová akce. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Odborový svaz pracovníků ve službách Verdi vyzval k jednodenní stávce, která by podpořila jeho požadavek po pracovních smlouvách, jež by garantovaly zdravé pracovní podmínky v centrech americké firmy.

„Ta zpráva je jasná - zatímco internetový gigant bohatne, šetří na penězích u zdraví svých zaměstnanců,“ uvedla zástupkyně odborového svazu Verdi Stefanie Nutzenbergerová.

Stávka v době, kdy startuje akce

Stávka v šesti skladech v Německu se uskuteční ve stejný den, kdy začíná pravidelná velká a časově omezená slevová akce Amazonu nazvaná Prime Day. Zaměstnanci ve Španělsku budou stávkovat dokonce tři dny. V Polsku pak zaměstnanci plánují protest, kdy budou vykonávat pouze minimum práce vyžadované jejich smlouvou a přesně dodržovat veškerá bezpečnostní a další opatření, která mohou omezit jejich práci, dodal svaz Verdi.

Amazon očekává, že se v Německu ke stávce připojí jen zlomek z 12 tisíc zaměstnanců a že jejich protest nebude mít na dodávky u Prime Day vliv. Amazon uvádí, že ve svých skladech nabízí konkurenceschopné mzdy a komplexní výhody pro zaměstnance od prvního dne, kdy nastoupí. Zaměstnanci na trvalý pracovní poměr po dvou letech vydělávají nejméně 12,22 eura (téměř 320 Kč) na hodinu, dodala firma.

Dobrovíz chce 5000 lidí do konce roku

Německo je pro Amazon druhým největším trhem po Spojených státech. Loni tam firma zvýšila tržby o 20 procent na 17 miliard USD (375,8 miliardy Kč) a na celkových tržbách se podílelo 9,5 procenty.

Amazon provozuje distribuční centrum také v Dobrovízi u Prahy. Do konce letošního roku tam chce mít 5000 stálých zaměstnanců.

Zobrazit celou diskusi