Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

S psem či kočkou na dovolenou? Expertka: Žádný Kinedryl a v autě zavřete okna

  • Autor: Zuzana Zelenková - 
    5. 8. 2018
    05:25

    Češi své psy a kočky milují, na dovolenou si je ale většinou neberou. Podle aktuálního průzkumu většina z lidí nechává domácí mazlíčky u příbuzných nebo ve zvířecích hotelích. Veterinární lékařka Martina Načeradská ovšem upozorňuje, že i to má rizika a nevýhody. Lidé by si prý měli uvědomit, že mají za zvíře odpovědnost a nedá se jen tak snadno odložit. Zároveň ty, kteří si mazlíčky berou s sebou na cesty, důrazně varuje před podáváním lidských léků typu Kinedryl zvířeti.

  • 1.Pes a kočka většinou zůstávají doma

    Na dovolenou si včetně zahraničních cest vezme své zvíře pouze osm procent páníčků, vyplývá z průzkumu společnosti Rondo Data. Naopak zhruba šest procent oslovených se kvůli zvířeti omezí a na dovolenou vyrazí pouze po Česku. Dva lidé z pěti nechávají zvíře u příbuzných. Do hotelu ho umístí pak jen 1,27 procenta respondentů.

    Video  Kočka není pes: Když se dvě feny nesnášejí  - Česká televize
    Video se připravuje ...

  • 2.Veterinářka radí individuální péči

    Podle veterinářky Martiny Načeradské nejde paušálně říct, co je pro zvířata nejlepší. Pokud jsou například kočka nebo pes zvyklí cestovat všude s majitelem, tak je pro ně horší odloučení.

    „Sama jsem měla kocoura, který se mnou studoval veterinu (každý týden 2x absolvoval cestu autobusem Brno-Praha). A naopak velmi špatně snášel, když jsem ho nechávala doma. Takže i na stáž do Chorvatska letěl se mnou letadlem. Cestu bez problému zvládl, byl navyklý cestovat klidně 5-6 hodin, uměl močit na povel, když bylo třeba. Na rozdíl ode mne, já letěla poprvé a bylo mi fakt špatně,“ popsala pro Blesk Zprávy Načeradská.

    Lékařka upozorňuje, že je třeba místo a přesun na dovolenou vždy přizpůsobit zvířeti. „Můžu jet jen tam, kde mi zvíře dovolí, a na cestě dělat dost přestávek, aby se zvíře mohlo napít, protáhnout, nažrat a tak dále,“ vysvětlila.

    Jiná zvířata můžou být ale naopak fixovaná na domov a přesun na dovolenou by je stresoval. V takovém případě je lepší zajistit mazlíčkovi adekvátní péči v tuzemsku. 

    Kočku a psa na dovolenou? Kočku a psa na dovolenou? | Instagram.com/wat.ki

  • 3.Co zvíře potřebuje doma

    Pokud se rozhodnete po dobu dovolené nechat zvíře doma, máte několik možností. 

    Můžete nechat mazlíčka u vás v bytě či domě. „Služba vám zajistí krmení, ale je třeba, aby se pes venčil několikrát denně - úplné minimum je třikrát denně. Například deset hodin je moc dlouhá pauza mezi venčením, neodpovídá to fyziologickým potřebám zvířete obzvláště přes den. Kočku je třeba minimálně 1x denně zkontrolovat - hlavně hlídat, jestli močí, mohlo by dojít k poškození ledvin,“ okomentovala odbornice.

    Další variantou je hlídání zvířete u známých či rodičů. Tam je nutné, aby bylo zvíře na dané lidi i prostředí zvyklé. „Nejde z ničeho nic odložit zvíře někam jen proto, že chci jet na dovolenou. Bohužel si mnoho lidí neuvědomuje, že zvíře je jako dítě, máme za něj zodpovědnost a nemůžeme ho jen tak odložit, když se nám zrovna nehodí ho mít,“ uvedla Načeradská.

    Přesun bude obecně víc stresující pro kočku, která na změny není zvyklá. Pes to naopak zvládne snadněji. Možností je i zvířecí hotel. „Osobně nemám hotely moc ráda. Neexistuje pořádná kontrola, může to dělat kdokoliv, může se stát, že se pes vrátí poraněný nebo kočka nemocná. Takže pokud ano, tak jedině do pečlivě prověřeného zařízení,“ radí veterinářka.

    Video  Jí svou vlastní lžičkou a odpočívá v křesle. Takhle vychovaného křečka jste ještě neviděli.  - youtube.com_CatersClips/BPŽ
    Video se připravuje ...

  • 4.Jak s mazlíčkem v letadle

    Pokud se rozhodnete vzít zvíře s sebou, stojíte před volbou, zda využít letadla nebo jet autem. V případě cesty vzduchem se promítá do rozhodování řada faktorů.

    „Záleží, na jak dlouho to je - jak dlouhý je pobyt, jak dlouhá je cesta, jak dlouhý je let a jestli může zvíře do kabiny nebo musí do zavazadlového prostoru, podmínky leteckých společností se liší. Záleží i na tom, jak se na letišti chovají ke zvířeti v přepravce, když je nikdo nevidí, upozornila veterinářka.

    Podmínky přepravy letadlem si určuje letecká společnost. A je třeba, aby si je majitel dopředu pečlivě nastudoval. Případně musí pořídit speciální přepravku na zvíře, kterou přepravce požaduje.

    Další věcí ke zvážení jsou pak pravidla státu, kam se zvíře přesouvá. Po EU je to podle odbornice jednoduché, tam stačí pas, čip a platné očkování proti vzteklině.

    „Další země jsou pak jiné, je třeba, aby si majitel nastudoval podmínky státu, do kterého letí, nebo se alespoň zeptal svého veterinárního lékaře, případně na veterinární správě. Někdy je třeba vyšetření na protilátky proti vzteklině, někdy třeba jen odčervení. Je třeba se začít zajímat o to, kam cestuji, dříve než v den odjezdu, to už totiž mnohdy nic vyřešit nejde,“ vysvětlila Načeradská.

    Kočku a psa na dovolenou? Kočku a psa na dovolenou? | Instagram.com

  • 5.Cesta autem a zavřená okna

    Pokud cestujeme autem, je třeba myslet na bezpečnost. Tedy na bezpečnostní pás, přepravku, ve které bude mít chlupáč dost místa, záchůdek pro kočku, pokud není zvyklá se venčit. Počítat s tím, že je třeba každé dvě hodiny zastavit, nechat zvíře, aby se protáhlo, napilo či najedlo.

    Video  Jaká hračka je pro pejska nejlepší? Záleží na věku, stavu zubů i povaze  - Blanka Kubíčková
    Video se připravuje ...

    Lékařka také upozornila na to, že cestovat v horku je vždycky lepší v klimatizovaném voze. Pokud auto klimatizaci nemá, tak důrazně nedoporučuje otevřená okénka. To prý může skončit pořádným zánětem spojivek.

    „Rychlá výměna vzduchu urychluje vysychání rohovky, která má sama o sobě potíže se správně vlhčit u krátkolebých plemen, která jsou teď nesmírně populární a mají velký sklon snadno se přehřát. Taková zvířata by v horku neměla cestovat, když už tak na chladící dečce a v klimatizovaném autě, zdůraznila veterinářka.

    Více o tom, jak správně převážet psa v autě čtěte ZDE

  • 6.Jak na zvířecí nevolnosti?

    A co když se dělá v autě psovi nebo kočce špatně? „V žádném případě nepodávat Kinedryl ani žádné jiné lidské léky. Lze zmírnit nevolnost například zázvorovými kapslemi, případně veterinárními léky k tomu určenými. Často zvracení v autě bývá spojeno se stresem, takže prevencí je psa nebo kočku správně a postupně navyknout na cestování, což bohužel stojí čas a trpělivost, a to se hodně lidem nechce, dodala veterinářka. 

    Veterinární lékařka Martina Načeradská spíše doporučuje se zvířetem cestovat, než ho nechat třeba někde v hotelu. Veterinární lékařka Martina Načeradská spíše doporučuje se zvířetem cestovat, než ho nechat třeba někde v hotelu. | Foto Blesk - Jiří Čada

Zobrazit celou diskusi