Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nereálný chaos: Jak si Mayová představuje vztah EU a Británie po brexitu

Autor: Darina Jíchová - 
23. července 2018
06:20

Britská vláda vydala stostránkovou „bílou knihu“ o brexitu, ve které vysvětluje, jak si představuje vztah Velké Británie a členských státu Evropské unie po brexitu, který nabyde platnosti 29. března 2019. Británie se následně stane třetí zemí. V ideálním případu by mělo nastat přechodné období trvající až do konce roku 2020, kdyby v zemi přestaly platit unijní zákony a práva. „Bíla kniha“ oproti Evropské unii nezohledňuje možnost „tvrdého“ brexitu.

Dokument zdůrazňuje, že Británie bude dál podporovat inovace a nové myšlenky, prosazovat zcela nezávislou zahraniční politiku a spolupracovat s EU na podpoře a ochraně společných evropských hodnot spočívajících v demokracii, otevřenosti a volnosti. Se zněním dokumentu nesouhlasil dosavadní britský vyjednavač pro brexit David Davis a rezignoval. Dokument, který předložila premiérka Theresa Mayová, označil za nereálný.

Británie je odhodlaná vybudovat nové vztahy prospěšné pro obě strany. Jedná se především o „jednotný trh a celní unii s cílem využít nové příležitosti a zaujmout novou roli ve světě, přičemž bude chránit pracovní místa, podporovat růst a zachová spolupráci v oblasti bezpečnosti“. Britská vláda sama tento plán označila za ambiciózní, považuje ho však za realizovatelný a plně v souladu se suverenitou Velké Británie, autonomií EU a výsledky referenda 2016.

Británie chce otevřenou hranici s Irskem

Zachování principu pohybu zboží mezi EU a Británií je podle dokumentu jediným způsobem, jak se vyhnout „tvrdé“ hranici neboli obnovení kontrol mezi Irskou republikou, která setrvává v EU, a Severní Irskem, které je součástí Británie. Je to podle ní také jediný způsob, jak chránit dodavatelsko-odběratelské řetězce.

Zároveň se Britové zavázali k zachování bezpečnosti Evropy. „Bezpečnost Evropy je bezpečností Spojeného království,“ uvádí „bílá kniha“. „Je důležité, aby Británie a EU úzce spolupracovaly a zabránily vzniku nedostatků v operačních opatřeních poté, co dojde k vystoupení Spojeného království,“ zdůrazňuje dokument. Zásahy proti společné hrozbě by měly být koordinované, navrhuje Británie.

Široká spolupráce s EU

Spojené království je rovněž pro širokou spolupráci s EU na mnoha rovinách, například v rámci ochrany osobních dat, na poli vzdělávání, kultury, vědy a techniky nebo zkvalitňování životního prostředí. Britové nezapomněli ve zprávě zohlednit ani rybolov, konkrétně pak „přístup k vodám a sdílení příležitostí k rybolovu založené na spravedlivějších a vědečtějších metodách“.

Prakticky by podle britské vlády měl být brexit založen na vzájemné důvěře a samozřejmě institucionálním ujednání, tedy dohodě, která bude zahrnovat vše, na čem se obě strany dohodnou. Vyjednávání o podobě této „rozvodové“ smlouvy je však vleklé, pokud se ji nepodaří ratifikovat včas, Británie se od unie tvrdým způsobem a zcela „odstřihne“ už po 30. březnu příštího roku. Britský parlament má možnost odmítnout všechny návrhy změn, pokud by tak uznal za vhodné, což může ještě víc ztížit vyjednávání o brexitu.

EU počítá se všemi možnostmi

V reakci na „bílou knihu“ o brexitu vydala Evropská komise dokument, ve kterém nastiňuje scénáře „měkkého“ i „tvrdého“ brexitu. Uvádí, že se členské státy EU musí připravit na obě možnosti.

Pokud by došlo k brexitu bez dohody, komise připomněla, že občané EU nebudou mít v Británii žádné specifické podmínky, EU začne s normálním hraničním režimem se cly na britských hranicích s výraznými dopady na dopravu. Obchodní vztahy se budou řídit jen mezinárodním právem a pravidly Světové obchodní organizace (WTO).

Zobrazit celou diskusi