Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Ministři porušili etiku.“ Profesorka odmítá výmluvy plagiátorů diplomek

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
21. července 2018
05:02

Hned dva ministři současné vlády, Taťána Malá (ANO) a Petr Krčál (ČSSD), krátce po sobě rezignovali kvůli tomu, že bylo odhaleno opisování v jejich bakalářských nebo diplomových pracích. Diskuse o tom, jestli v případech plagiátorství existují pro autora polehčující okolností, podle profesorky Radky Wildové z Karlovy Univerzity není vůbec na místě. Oba prý jednoznačně pochybili. „Jedním ze základních požadavků je, že autor je opravdu autorem práce. A pokud používá zdroje, tak s nimi pracuje tak, aby nenarušil etiku vědecké práce,“ řekla v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Jakékoliv opisování a plagiátorství srovnatelné s tím, které ve svých pracích předvedli exministři Taťána Malá a Petr Krčál, je velmi problematické a odporuje požadavkům univerzitního studia. Je o tom přesvědčená Radka Wildová, prorektorka Karlovy Univerzity v Praze.

„Na kvalifikační práce jsou kladeny určité požadavky, co do obsahu, struktury a formálního zpracování. Jedním ze základních požadavků je, že autor je opravdu autorem práce. A pokud používá zdroje, pracuje s nimi tak, aby nenarušil etiku vědecké práce, tedy aby nepřejímal bez citací a neopisoval. Tedy aby využíval zdroje k dalším poznatkům, aby literaturu vyhodnotil a využil pro další úvahy a pro vytvoření dalších hypotéz,“ řekla v rozhovoru Wildová.

Zcela přitom odmítá případné argumenty, že problematické („opsané“) pasáže mohly být v teoretické části práce, zatímco praktická část byla původní. „To vidím jako zásadní problém. V praktické části má student prokázat schopnost formulovat problém, hypotézy a stanovit metody řešení a provést výzkumné šetření. Ale ta teorie by k tomu měla vést,“ uvedla s tím, že příprava teoretické části není o opisování, ale o kritickém posouzení zdrojů a přidání svých úvah.

Opisování cizích prací? Nepřípustné

A s jakýmkoliv plagiátorstvím jiných prací nemá slitování. „Pokud je tam shoda, která může být 5 i méně procent, tak se zkoumá, proč k té shodě došlo. Ne vše musí být plagiátorství, mohou to být citace zákona nebo dokumentu. Ale to už je potom na vedoucím práce, na oponentech a autorovi toto vysvětlit. Taková shoda není problém. Ale problém je, pokud se opisuje práce někoho jiného,“ říká jednoznačně Radka Wildová.

Dnes již podle odbornice existují elektronické systémy, které dokážou důkladně zkontrolovat, jestli se v odborné práci neopisovalo. Tyto systémy ale dříve univerzity nevyužívaly a práce také nebyly v elektronické podobě, takže kontrola nebyla tolik důkladná. To však neznamená, že by případné chyby v minulosti měly být tolerovány. „V žádném případě to není polehčující okolnost, opisovat se nesmělo nikdy. Správná práce se zdroji byla důležitá vždycky,“ dodala profesorka Wildová.

Nůžky kvality se rozevírají

Současné vědecké práce se podle ní kvalitativně příliš neliší od těch v minulosti, jsou ale ovlivněny velkou dostupností elektronických zdrojů. „Dnes je možné pracovat s daleko více zdroji. Rozdíl je dnes v tom, že práce vznikají jinou cestou a v řadě případů se ukazují špičky ledovce,“ popsala.

„Tam, kde jsou zdroje využívány dobře, jsou i pregraduální práce na úrovni těch doktorských prací. Takže ty nůžky kvality se dnes více rozevřely. Na jedné straně vzniká průměr, a potom jsou vynikající práce,“ dodala profesorka s tím, že mnoho studentů má dnes problém kriticky se zdroji pracovat. A to by se podle ní mělo změnit.

Bylo dříve opisování diplomek snažší? Podívejte se na celý rozhovor s profesorkou Wildovou: 

Pravda Vplzni ( 22. července 2018 09:51 )

 V Plzni na radnici sedí take muj bývalý kolega, který v dobe, kdy jsem mu byla několikrát spolujezdcem na studia, se take pochlubil okopirovanim diplomove prace. Spuhlasim, aby v politice byli rozhodně jen lidé, co si to zaslouzi a Diplom nekoupí.

zada ( 21. července 2018 22:32 )

aní profesorko, zkontrolovat Vaši práci při záskávání titulů, bude na prvním místě, když jste tak chytrá!!! Za druhé - demoblok a novináři si na sebe ušili pro příští léta pěkný BIČ!!!! protože to není o tom co je dnes. To jetaky o tom, že další protistrany budou tohle všechno používat i proti všem. Takže kdo čím zachází, tím taky schází. Oni se vám ministři a politici už nikam nepohrou, ab ynebyli nařšeni zblblíky z někaké plagiatorismu. Hoď kamen kdo jsi bez viny!!! Ono se vám to všechno vrátí - nebudete se stačit divit, demobloku i vy paní profesorko!!!!Otevřeli jste toitž pandořinu skříňku pro budoucnost!!!! Paní profesorko, i vy jste v životě určitě škobrtla a věřte, že to někdo najde ;- Znemožnit někoho a dohestovat, to jde rychle, až dojde na vás a olitiky demobloku ,to bude legrace, že????

Ukecanalama ( 21. července 2018 20:23 )

Trefa Říkal jsem si, co nebo koho připomíná a nepřišel na to.

11karel11 ( 21. července 2018 14:19 )

A v PS mohou sedět podvodníci? Prověřit všechny poslance, je to důvod k vyhazovu.

havran2 ( 21. července 2018 13:28 )

Samozřejmě,že to museli nějak obkecat ! ! !

Zobrazit celou diskusi