Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

„Ne penzijní genocidě.“ 12 tisíc Rusů protestovalo proti důchodu od 63 a 65 let

Autor: ČTK, ula - 
28. července 2018
20:24

Více než 12.000 lidí se dnes podle nezávislých odhadů sešlo v Moskvě na povolené demonstraci proti záměru vlády zvýšit důchodový věk. Při akci, jejímž organizátorem byla komunistická strana, se objevily i velmi kritické výzvy, například k odvolání premiéra Dmitrije Medveděva či k rozpuštění Státní dumy, dolní komory parlamentu. Informovala o tom ruská média.

Duma 19. července schválila v prvním čtení kontroverzní vládní návrh zákona o důchodové reformě, který počítá s postupným zvýšením věku pro odchod do penze. Do roku 2028 by měl u mužů vzrůst z nynějších 60 let na 65 a u žen do roku 2034 z 55 na 63 let. Druhé čtení v dolní komoře se předpokládá na podzim.

Prodloužení aktivního pracovního věku vyvolalo v Rusku protesty už na jaře záhy po oznámení, že se taková změna chystá, a poprvé po dlouhé době snížilo popularitu prezidenta Vladimira Putina, přestože se Kreml k přípravě tohoto opatření nezná. Pozdější odchod do důchodu odmítá podle průzkumu kolem 90 procent Rusů.

Video  „Studená válka je věcí minulosti.“ Putin s Trumpem narovnávali vztahy mezi Ruskem a USA  - Markéta Volfová, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Ministerstvo vnitra tvrdilo, že se na dnešním mítinku, který v metropoli zorganizovali komunisté, sešlo asi 6500 lidí. Nezávislé zdroje agentury RBK a deníku Kommersant však odhadly, že protestovat přišlo více než 12.000 demonstrantů.

Na transparentech účastníků se podle Kommersantu skvěly nápisy jako například „55 let... ani o minutu déle“ nebo „Ne penzijní genocidě", ale rovněž „Pryč s medvědí vládou a dumou“ v narážce na jméno předsedy vlády Medveděva.

„Rusko postihly tři pohromy, které zasáhly všechny rodiny: Velká vlastenecká válka, privatizace a nyní je to zvýšení důchodového věku,“ řekl v projevu předseda komunistické strany Gennadij Zjuganov. Prohlásil také, že podobné akce jako ta v Moskvě se dnes konaly v 50 dalších ruských městech.

Simonphoenix ( 28. července 2018 22:13 )

Tady jasně vidíte co jsou novináři za hnusnej xindl, on má Zeman taky občas pravdu .....

snehulak ( 28. července 2018 21:52 )

Další pokrytecký článek. Já se lidem ani v Rusku, ani u nás nedivím, že se jim nelíbí zvyšování důchodové hranice. Ale v Rusku je to jako by se u nás na Václaváku sešlo 1500 (nebo spíš 150) důchodců. Ostatně, kolik je u nás hranice přiznání důchodu. Není to náhodou těch ruských kontraverzních 65let?

mourovata.kocka ( 28. července 2018 21:16 )

Takže když se jedná o Rusko, tak je to kontroverzní vládní návrh? A u nás to bylo co, když 65 let už máme dávno uzákoněno?

Zobrazit celou diskusi